Wykonanie
            Pamiętam nasze pierwsze spotkanie z pesto. Dawno temu kupiliśmy w sklepie mały słoiczek zielonego pesto na wypróbowanie i nie owijając w bawełnę wszystko wylądowało w koszu. Było paskudne. Pachniało (i wyglądało) jakby ktoś przed chwilą je zwrócił. Powiedziałam pesto „dziękuję” i omijałam szerokim łukiem przez następnych kilka lat.Moje kolejne spotkanie z pesto odbyło się niedawno, kiedy zostało wprowadzone do wiosennego menu w pracy. Musiałam nauczyć się je przygotowywać i tym razem smak zaskoczył mnie niezwykle pozytywnie. Delikatne, 
orzechowe, 
banalne w przygotowaniu, a na dodatek zdrowe i uniwersalne. Pesto skradło moje 
serce, a ja skradłam pomysł i stworzyłam swoje własne „pestowe” kompozycje. Na pewno na blogu pojawi się jeszcze kilka innych wersji pesto i parę sposobów na jego wykorzystanie także stay tunedUwielbiam 
rukolę, jest to jedno z moich ulubionych 
sałatowych warzyw. Ma charakterystyczny, lekko ostrawy, nieco 
rzodkiewkowy smak. I jak się okazuje, świetnie nadaje się na pesto. Do tego 
orzechy nerkowca, które również bardzo lubię i mamy podstawę do przygotowania pysznego pesto, które możecie wykorzystać na tysiąc sposobów. Wymieszać z 
makaronem lub 
ryżem, wykorzystać jako dodatek do pizzy, smarowidło do kanapek lub dodatek do warzywnych i 
mięsnych zapiekanek.W dzisiejszym przypadku moje pesto wylądowało wymieszane z 
makaronem spaghetti, usmażonym na patelni grillowej 
łososiem i 
pomidorkami koktajlowymi. Aczkolwiek jak dla mnie, równie pysznie smakuje wymieszane tylko z 
makaronem i na przykład posypane odrobiną 
parmezanu. Bardzo proste i bogate w składniki odżywcze danie – 
nerkowce są bogate w 
białko oraz witaminę A, D, E, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, a 
rukola obfituje w witaminy A, B, C, K, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. O prozdrowotnych właściwościach 
czosnku chyba nie muszę wspominać. Koniecznie do wypróbowania, jeśli nigdy jeszcze pesto nie próbowaliście lub tak jak ja, sklepowe wersje niekoniecznie przypadły Wam do gustu.

Składniki:1/2 szklanki 
orzechów nerkowca1/2 szklanki 
oliwy z oliwekok. 3 garście 
rukoli2 małe ząbki 
czosnkuszczypta 
solispora szczypta 
pieprzu cytrynowego lub czarnegoPrzygotowanie jest bardzo szybkie i bardzo proste pod warunkiem, że posiadamy blender.Do pojemnika z ostrzami wrzucamy 
orzechy, 
rukolę, 
czosnek, 
sól i 
pieprz i zalewamy 
oliwą. Uruchamiamy blender i miksujemy całość do otrzymania jednolitej zielonej masy. Jeśli jest bardzo gęsta można dodać trochę więcej 
oliwy. W razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy. Pesto gotoweSmacznego!







