ßßß Cookit - przepis na Pyszne grillowane ziemniaki w boczku ze świeżą szałwią

Pyszne grillowane ziemniaki w boczku ze świeżą szałwią

nazwa

Wykonanie

Młode ziemniaki już u mnie na całego - w sałatce ziemniaczanej z pesto i groszkiem, z łososiem w idealnej sałatce Jamiego, obowiązkowo w sałatce z czerwoną cebulą i rozmarynem, w ciekawej wersji z pieczonymi rzodkiewkami i ukochanej z wędzoną rybą i kaparami . Ale młodych ziemniaków nigdy dość, w końcu tak krótko są z nami.
Nie wiem ile razy to jeszcze powtórzę, ale ja kocham ziemniaki, kocham jak niemal nic na świecie, no ok, jeszcze boczek, boczek wędzony kocham . A gdy się już je ożeni razem, to sama bajka! Tym razem jednak zamiast klasycznej (i najlepszej na świecie) sałatki ziemniaczanej z boczkiem, koperkiem i majonezem jeszcze prostsza, lżejsza i bardziej aromatyczna wersja - ziemniaki z szałwią zawijane w plastry wędzonego boczku i grillowane na chrupiąco . Czyż nie brzmi to jak poezja? No dobra, pojechałam, ale są po prostu super pyszne i ultra proste!
Nie rozumiem zupełnie jak sama mogłam nie wpaść na ten cudowny pomysł. Takie ziemniaki w boczku przynieśli na piknik w naszym ogrodzie znajomi, z którymi podzielamy pasję do fajnego jedzenia. A potem ja dodałam do nich liście świeżej szałwii z mojej ogrodowej grządki i mamy pyszne, w sumie dość lekkie danie, w którym znów (!) nie użyłam soli. Przecież wystarczy słony smak wędzonego boczku. I ten smak, chrupiącego, cudownie słonego boczku w połączeniu z szałwią i młodym ziemniakiem całkowicie mnie obezwładnia. No wiecie, to dlatego nie mogę zostać weganką, przez boczek - on jest temu winien!
Grillowane ziemniaki w boczku ze świeżą szałwią, są wyśmienitym pomysłem na "wnośnie" danie z grilla, jeśli właśnie planujecie kolejną wiosenną-letnią biesiadę z przyjaciółmi. Wystarczy chwilę podgotować w nieosolonej wodzie wyszorowane młode ziemniaki, obłożyć je liśćmi szałwii, zawinąć w cienkie plasterki boczku i spiąć wykałaczkami. Zabierasz półmisek takich ziemniaków w plener i oddajesz w ręce Mistrza Grillowego, by zrumienił je na średnim ogniu. Pyszne, proste, doskonały "finger food". Pasują do wszystkiego - do mięs, ryb, warzyw no i oczywiście solo. Zróbcie je koniecznie na weekend!
40 niewielkich młodych ziemniaków
20 cieniutkich plasterków boczku wędzonego (nie parzonego)
80 sporych listków szałwii
wykałaczki
Wyszoruj ziemniaki, przełóż je do garnka, zalej nieosolonym wrzątkiem i gotuj ok 5-7 minut, aż będą "al dente". Im mniejsze ziemniaki, tym krócej należy je gotować. Odlej ziemniaki i lekko przestudź, by dało się je wziąć w rękę.
Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół, by były długie, ale wąskie. Na każdego ziemniaka nałóż 2 liście szałwii, zawiń w boczek i zepnij wykałaczką. W takiej wersji możesz je ze sobą zabrać na imprezę. Grilluj ziemniaki na średnim ogniu ok 8-10 minut, az boczek będzie ładnie rumiany. Są wyśmienite!
------
przepis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo! ”
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/06/grillowane-ziemniaki-w-boczku-z-szalwia.html