Wykonanie
Młode ziemniaki już u mnie na całego - w
sałatce ziemniaczanej z pesto i
groszkiem, z
łososiem w idealnej
sałatce Jamiego, obowiązkowo w
sałatce z
czerwoną cebulą i
rozmarynem, w ciekawej wersji z pieczonymi
rzodkiewkami i ukochanej z
wędzoną rybą i
kaparami . Ale
młodych ziemniaków nigdy dość, w końcu tak krótko są z nami.Nie wiem ile
razy to jeszcze powtórzę, ale ja kocham
ziemniaki, kocham jak niemal nic na świecie, no ok, jeszcze
boczek,
boczek wędzony kocham . A gdy się już je ożeni razem, to sama bajka! Tym razem jednak zamiast klasycznej (i najlepszej na świecie) sałatki ziemniaczanej z
boczkiem,
koperkiem i
majonezem jeszcze prostsza, lżejsza i bardziej aromatyczna wersja -
ziemniaki z
szałwią zawijane w plastry
wędzonego boczku i grillowane na chrupiąco . Czyż nie brzmi to jak poezja? No dobra, pojechałam, ale są po prostu super pyszne i ultra proste!
Nie rozumiem zupełnie jak sama mogłam nie wpaść na ten cudowny pomysł. Takie
ziemniaki w
boczku przynieśli na piknik w naszym ogrodzie znajomi, z którymi podzielamy pasję do fajnego jedzenia. A
potem ja dodałam do nich liście świeżej
szałwii z mojej ogrodowej grządki i mamy pyszne, w
sumie dość lekkie danie, w którym znów (!) nie użyłam
soli. Przecież wystarczy słony smak
wędzonego boczku. I ten smak, chrupiącego, cudownie słonego
boczku w połączeniu z
szałwią i młodym
ziemniakiem całkowicie mnie obezwładnia. No wiecie, to dlatego nie
mogę zostać weganką, przez
boczek - on jest temu winien!
Grillowane
ziemniaki w
boczku ze świeżą
szałwią, są wyśmienitym pomysłem na "wnośnie" danie z grilla, jeśli właśnie planujecie kolejną wiosenną-letnią biesiadę z przyjaciółmi. Wystarczy chwilę podgotować w nieosolonej wodzie wyszorowane
młode ziemniaki, obłożyć je liśćmi
szałwii, zawinąć w cienkie plasterki
boczku i spiąć wykałaczkami. Zabierasz półmisek takich
ziemniaków w plener i oddajesz w ręce Mistrza Grillowego, by zrumienił je na średnim ogniu. Pyszne, proste, doskonały "finger food". Pasują do wszystkiego - do
mięs, ryb, warzyw no i oczywiście
solo. Zróbcie je koniecznie na weekend!40 niewielkich
młodych ziemniaków20 cieniutkich plasterków
boczku wędzonego (nie parzonego)80 sporych listków
szałwiiwykałaczkiWyszoruj
ziemniaki, przełóż je do garnka, zalej nieosolonym wrzątkiem i gotuj ok 5-7 minut, aż będą "al dente". Im mniejsze
ziemniaki, tym krócej należy je gotować. Odlej
ziemniaki i lekko przestudź, by dało się je wziąć w rękę.Plasterki
boczku przekrój wzdłuż na pół, by były długie, ale wąskie. Na każdego
ziemniaka nałóż 2 liście
szałwii, zawiń w
boczek i zepnij wykałaczką. W takiej wersji możesz je ze sobą zabrać na imprezę. Grilluj
ziemniaki na średnim ogniu ok 8-10 minut, az
boczek będzie ładnie rumiany. Są wyśmienite!------przepis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo! ”