SKŁADNIKI:młodeziemniakikoperek (koniecznie świeży)zsiadłe mlekojajka2 cebulkiłyżka tłuszczu100g boczku wędzonegoZiemniaki gotujemy. W tym czasie cebulkę i boczek kroimy w kostkę oraz podsmażamy do zarumienienia się boczku. Jajka smażymy na sadzone. Ziemniaki po zagotowaniu odlewamy, wkładamy do talerza wypełnionego zsiadłym mlekiem i obficie posypujemy koperkiem. Na drugim talerzu podajemy jajka sadzone, na wierzchu przykryte cebulką i boczkiem.Smacznego !ZSIADŁE MLEKO: jak zrobić samemu?Przede wszystkim potrzebne jest mleko niepasteryzowane. To podstawa. Wlewamy je do słoika i odstawiamy na dwa dni. Po ścięciu się mleka na wierzchu powstanie delikatna śmietanka.* uwaga! nie nastawiajmy mleka na zsiadłe gdy spodziewamy się burzliwej pogody. Stary przesąd mojej babci, ale naprawdę już nie raz się przekonałam, że mleko zsiadłe wtedy nie wychodzi... :/