Wykonanie
Jeżeli jakieś danie kojarzy mi się z babcią, to właśnie oprócz szarlotki i zupy fasolowej są te kluski. Mój mąż jadł je pierwszy raz w życiu i był nimi zachwycony. Proste i tanie danie, trochę zapomniane. Kluski można dowolnie nadziewać np.
mięsem. Do przyprawienia okrasy użyłam granulowanej
cebuli i mieszanki ognistej firmy Kamis, bo mąż uwielbia pikantne smaki a w szczególności właśnie mieszankę ognistą.Składniki:1 kg ugotowanych
ziemniaków1 kg startych
ziemniaków2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajkosól do smaku300 g
boczku wędzonego3 małe
cebule2 ząbki
czosnkumieszanka ognista firmy Kamis w młynku
cebulka granulowana Kamis
koperek świeżyStarte
ziemniaki odcisnąć przez gazę,
wodę pozostawić, aby zebrał się krochmal.
Boczek i
cebulę pokroić, podsmażyć razem. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy.
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę, wymieszać z startymi, krochmalem,
mąką ziemniaczaną,
jajkiem i
solą. W większym garnku zagotować
wodę z
solą. Lepić owalne kluski i wrzucać na wrzątek. gotować około 5-7 minut. Podawać polane skwarkami i posypane
koperkiem.