Wykonanie
Kolejne tiramisu u mnie :) Tym razem z dodatkiem
rabarbaru i
chałwy. To kolejny przepis z książki Dominiki, który musiałam wypróbować. Niebanalne połączenie
rabarbaru,
pomarańczy i
chałwy. Mogło by się wydawać przesada
słodyczy...ale nic z tego...deser jest pyszny, nie przesłodzony z delikatną nutką
rabarbaru,
pomarańczy a na samym końcu dociera
chałwa. Z przepisu musiałam wyeliminować surowe
jajka i zastąpiłam je kremówką jak w poprzedniej propozycji tiramisu na moim blogu. Gorąco polecam !!! Przepis Dominika Wójciak z książki " Warzywo ". Przepis podaję z moimi zmianami po wyeliminowaniu
jajek pod przepisem pojawi się notka z wykorzystania świeżych
jajek dla chętnych ich użyć.
Składniki :6 łodyg
rabarbaru2/3 szklanki jasnego
cukru trzcinowego1,5 łyżki
cukru pudruskórka i sok z 2 dużych
pomarańczy200 ml
śmietany kremówki 30-36 %500 g
mascarpone28-30 podłużnych
biszkoptów laydyfingers200 g
chałwy waniliowej
Rabarbar myjemy, obieramy z wierzchniej skórki i kroimy w plastry o grubości ok 5mm. Przekładamy do rondelka. Dodajemy
cukier trzcinowy, skórkę z
pomarańczy i 2 łyżki
soku pomarańczowego. Mieszamy. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 minut tak aby
rabarbar zmiękł. Kawałki powinny zostać w całości jednak u mnie w większości się rozpadły. Całość studzimy.W misce rozcieramy
mascarpone aby był gładki. Osobno ubijamy na sztywno
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem. Następnie partiami przenosimy ubitą kremówkę do
serka i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Odstawiamy.Kolejny etap to składanie deseru. Możemy ułożyć warstwy w jednym naczyniu o wymiarach ok 20x22 cm lub podać w osobnych niewielkich miseczkach, lampkach czy kieliszkach.
Biszkopty maczamy szybko w pozostałym soku z
pomarańczy i układamy na dnie. Tak postępujemy z połową
biszkoptów. Na nie układamy warstwę
rabarbaru, na
rabarbar kruszymy odrobinę
chałwy, kolejno wykładamy równomiernie połowę kremu z
mascarpone i kremówki. Na to ponownie
biszkopty namoczone w soku,
rabarbar, odrobina pokruszonej
chałwy, reszta kremu. Ja dodatkowo na sam wierzch zostawiłam sobie trochę masy rabarbarowej i posmarowałam dosłownie odrobinkę wierzch żeby
chałwa mi się lepiej trzymała. Naczynie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez noc. Przed podaniem wierzch posypujemy pozostałą
chałwą.Smacznego :)* Jeśli chcielibyście skorzystać w całości z oryginalnego przepisu Dominiki wyeliminujcie całkowicie
śmietanę kremówkę i
cukier puder. Zamiast tego będziecie potrzebować 2
białka, 6
żółtek, 4 łyżki jasnego
cukru trzcinowego.Etap z
rabarbarem i składaniem deseru jest bez zmian.Krem :
Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce
żółtka połączyć z 4 łyżkami
cukru. Ustawić miskę z
żółtkami nad garnkiem z gotującą się
wodą i ucierać około 6 minut aż
żółtka zmienią się w białą, puszystą masę. Następnie ściągamy miskę z nad kąpieli
wodnej i dalej ucieramy prze około 4 minuty aż masa lekko ostygnie. Wtedy stopniowo dodajemy po łyżce
mascarpone cały czas ucierając. Na sam koniec w
trzech partiach dodajemy ubite na sztywno
białko delikatnie mieszając łyżką aż do połączenia.Smacznego :)