ßßß Cookit - przepis na Tiramisu rabarbarowe z chaďż˝wďż˝ ( bez jajek )

Tiramisu rabarbarowe z cha�w� ( bez jajek )

nazwa

Wykonanie

Kolejne tiramisu u mnie :) Tym razem z dodatkiem rabarbaru i chałwy. To kolejny przepis z książki Dominiki, który musiałam wypróbować. Niebanalne połączenie rabarbaru, pomarańczy i chałwy. Mogło by się wydawać przesada słodyczy...ale nic z tego...deser jest pyszny, nie przesłodzony z delikatną nutką rabarbaru, pomarańczy a na samym końcu dociera chałwa. Z przepisu musiałam wyeliminować surowe jajka i zastąpiłam je kremówką jak w poprzedniej propozycji tiramisu na moim blogu. Gorąco polecam !!! Przepis Dominika Wójciak z książki " Warzywo ". Przepis podaję z moimi zmianami po wyeliminowaniu jajek pod przepisem pojawi się notka z wykorzystania świeżych jajek dla chętnych ich użyć.
Składniki :
6 łodyg rabarbaru
2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1,5 łyżki cukru pudru
skórka i sok z 2 dużych pomarańczy
200 ml śmietany kremówki 30-36 %
500 g mascarpone
28-30 podłużnych biszkoptów laydyfingers
200 g chałwy waniliowej
Rabarbar myjemy, obieramy z wierzchniej skórki i kroimy w plastry o grubości ok 5mm. Przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier trzcinowy, skórkę z pomarańczy i 2 łyżki soku pomarańczowego. Mieszamy. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 minut tak aby rabarbar zmiękł. Kawałki powinny zostać w całości jednak u mnie w większości się rozpadły. Całość studzimy.
W misce rozcieramy mascarpone aby był gładki. Osobno ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie partiami przenosimy ubitą kremówkę do serka i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Odstawiamy.
Kolejny etap to składanie deseru. Możemy ułożyć warstwy w jednym naczyniu o wymiarach ok 20x22 cm lub podać w osobnych niewielkich miseczkach, lampkach czy kieliszkach.
Biszkopty maczamy szybko w pozostałym soku z pomarańczy i układamy na dnie. Tak postępujemy z połową biszkoptów. Na nie układamy warstwę rabarbaru, na rabarbar kruszymy odrobinę chałwy, kolejno wykładamy równomiernie połowę kremu z mascarpone i kremówki. Na to ponownie biszkopty namoczone w soku, rabarbar, odrobina pokruszonej chałwy, reszta kremu. Ja dodatkowo na sam wierzch zostawiłam sobie trochę masy rabarbarowej i posmarowałam dosłownie odrobinkę wierzch żeby chałwa mi się lepiej trzymała. Naczynie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez noc. Przed podaniem wierzch posypujemy pozostałą chałwą.
Smacznego :)
* Jeśli chcielibyście skorzystać w całości z oryginalnego przepisu Dominiki wyeliminujcie całkowicie śmietanę kremówkę i cukier puder. Zamiast tego będziecie potrzebować 2 białka, 6 żółtek, 4 łyżki jasnego cukru trzcinowego.
Etap z rabarbarem i składaniem deseru jest bez zmian.
Krem :
Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce żółtka połączyć z 4 łyżkami cukru. Ustawić miskę z żółtkami nad garnkiem z gotującą się wodą i ucierać około 6 minut aż żółtka zmienią się w białą, puszystą masę. Następnie ściągamy miskę z nad kąpieli wodnej i dalej ucieramy prze około 4 minuty aż masa lekko ostygnie. Wtedy stopniowo dodajemy po łyżce mascarpone cały czas ucierając. Na sam koniec w trzech partiach dodajemy ubite na sztywno białko delikatnie mieszając łyżką aż do połączenia.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/05/Tiramisu-rabarbarowe-z-chalwa-bez-jajek.html