ßßß Cookit - przepis na parfait - mrożony deser z owocami

parfait - mrożony deser z owocami

nazwa

Wykonanie

Ale mnie łeb pizgo, zara mnie oczy wylezo.
W ten sposób przywitał nas sprzedawca w sklepie budowlanym. Za każdym razem gdy jestem u teściów, na Śląsku, tamtejsza gwara rozkłada mnie na łopatki. Tylko tam można usłyszeć takie słowa od obcej osoby.
Na początku mojej znajomości ze Znośnym, próbował mnie nauczyć jednego zdania:
"W antryju na byfyju stoi szlonka tyju", czyli "w przedpokoju na kredensie stoi szklanka herbaty". Za cholerę nie byłam wstanie tego powtórzyć.
Dostałam wczoraj od teścia agrest i porzeczki. Na nalewki, o których napiszę w innym poście. Część postanowiłam wykorzystać do zrobienia pysznego deseru.
Parfait to klasyczny francuski deser. Jego nazwa oznacza doskonały, idealny. Składa się z mrożonego kremu, bitej śmietany i owoców. Kwaskowate owoce doskonale uzupełniają się ze słodkim kremem.
Moja przyjaciółka urodziła dzisiaj w nocy. Gratuluję świeżo upieczonym rodzicom a małemu Julkowi dedykuję ten deser.
Składniki:
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30%
10 biszkoptów
150g świeżych owoców
W garnku przygotowuję kąpiel wodną. Na gotującą się wodę stawiam metalową miseczkę, do której wrzucam żółtka z cukrem pudrem. Ubijam aż zgęstnieją. Następnie stawiam miskę z żółtkami do drugiej miski z zimną wodą i jeszcze chwilą ubijam. Śmietankę ubijam na sztywno. Mieszam delikatnie z żółtkami aż utworzy się gładki krem. W szklance układam na przemian krem, pokruszone biszkopty i owoce. Wkładam do zamrażarki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i dekoruję miętą.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/07/parfait-mrozony-deser-z-owocami.html