ßßß Cookit - przepis na Tiramisu z zieloną herbatą

Tiramisu z zieloną herbatą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
2 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku: matcha lub gyokuro + do posypania po wierzchu
2 łyżki śmietanki kremowej 30%
szczypta skórki startej z grejpfruta lub pomarańczy
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone
8 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie
Zaparzyć kawę i wlać ją do płaskiego talerza. Zieloną herbatę wymieszać z ciepłą śmietanką kremówką i skórką z grejpfruta.
Żółtka ubić mikserem razem z cukrem pudrem (najlepiej w metalowej misce) na białą, puszystą i gęstą pianę (około 8 minut).
Delikatnie wymieszać z rozpuszczoną w śmietance zieloną herbatą, odstawić.
Przez kilkanaście sekund miksować serek mascarpone, następnie na wolnych obrotach miksera (lub łyżką) połączyć go z masą z żółtek i herbaty.
Biszkopty przełamać na pół i maczać je w kawie (zanurzać na sekundę) i układać w kieliszkach lub pucharkach na zmianę z kremem.
Posypać zieloną herbatą (przez sitko) i wstawić do lodówki do stężenia na minimum 4 - 5 godzin lub na całą noc. Deser można przechowywać do 3 dni w lodówce.
Wskazówki
Deser wymaga schłodzenia (4 - 5 godzin), można go nawet zrobić 2 dni wcześniej przed podaniem jeśli jest taka potrzeba.
Deser mieści się w 2 pucharkach lub 2 kieliszkach o pojemności 250 ml każdy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/tiramisu/tiramisu_z_zielonej_herbaty/przepis.html