Wykonanie
Składniki2 porcje:1/2 szklanki zaparzonej mocnej
kawy2 łyżeczki japońskiej
herbaty w proszku: matcha lub gyokuro + do posypania po wierzchu2 łyżki
śmietanki kremowej 30%szczypta skórki startej z
grejpfruta lub
pomarańczy2
żółtka2 łyżki
cukru pudru125 g
serka mascarpone8 podłużnych
biszkoptówPrzygotowanieZaparzyć
kawę i wlać ją do płaskiego talerza. Zieloną
herbatę wymieszać z ciepłą
śmietanką kremówką i skórką z
grejpfruta.
Żółtka ubić mikserem razem z
cukrem pudrem (najlepiej w metalowej misce) na białą, puszystą i gęstą pianę (około 8 minut).Delikatnie wymieszać z rozpuszczoną w
śmietance zieloną
herbatą, odstawić.Przez kilkanaście sekund miksować
serek mascarpone, następnie na wolnych obrotach miksera (lub łyżką) połączyć go z masą z
żółtek i
herbaty.
Biszkopty przełamać na pół i maczać je w
kawie (zanurzać na sekundę) i układać w kieliszkach lub pucharkach na zmianę z kremem.Posypać zieloną
herbatą (przez sitko) i wstawić do lodówki do stężenia na minimum 4 - 5 godzin lub na całą noc. Deser można przechowywać do 3 dni w lodówce.WskazówkiDeser wymaga schłodzenia (4 - 5 godzin), można go nawet zrobić 2 dni wcześniej przed podaniem jeśli jest taka potrzeba.Deser
mieści się w 2 pucharkach lub 2 kieliszkach o pojemności 250 ml każdy.