ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Jeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty... Z alkoholu najlepiej pasuje amaretto, ja jednak użyłam brandy, które również idealnie tu się komponuje. Kilka godzin w lodówce i prawdziwa uczta dla podniebienia gotowa... Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
400 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
200 ml śmietany kremówki (koniecznie bardzo dobrze schłodzonej)
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
450 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej)
kilka łyżek (ja dałam 8) alkoholu, amaretto lub brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć alkohol w deserze)
kilka łyżek kakao
WYKONANIE:
Garnek z gorącą wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę z żółtkami i cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą, jasną masę.
W wysokim naczyniu ubij zimną śmietanę kremówkę na sztywno.
Dodaj do niej serek mascarpone. Dobrze, ale krótko zmiksuj, a następnie przełóż masę jajeczną.
Wymieszaj jeszcze wszystko mikserem szybko i dokładnie na jednolity krem.
Do zaparzonej i ostudzonej kawy dolej alkohol i wymieszaj.
Krem, biszkopty i kawę podziel na dwie części.
Pierwszą porcję biszkoptów maczaj w kawie i układaj na dnie naczynia, w którym będziesz podawać deser.
Na to nałóż porcję kremu.
To samo zrób z drugą porcją biszkoptów.
Przykryj pozostałą porcją kremu.
Obficie oprósz deser kakao.
Wstaw całość do lodówki na około 3-5 godzin do schłodzenia. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/10/tiramisu.html