ßßß
Jeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty... Z alkoholu najlepiej pasuje amaretto, ja jednak użyłam brandy, które również idealnie tu się komponuje. Kilka godzin w lodówce i prawdziwa uczta dla podniebienia gotowa... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:400 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)200 ml śmietany kremówki (koniecznie bardzo dobrze schłodzonej)4 żółtka (w temperaturze pokojowej)5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)450 g podłużnych biszkoptów do tiramisu1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej)kilka łyżek (ja dałam 8) alkoholu, amaretto lub brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć alkohol w deserze)kilka łyżek kakaoWYKONANIE:Garnek z gorącą wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę z żółtkami i cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą, jasną masę.W wysokim naczyniu ubij zimną śmietanę kremówkę na sztywno.Dodaj do niej serek mascarpone. Dobrze, ale krótko zmiksuj, a następnie przełóż masę jajeczną.Wymieszaj jeszcze wszystko mikserem szybko i dokładnie na jednolity krem.Do zaparzonej i ostudzonej kawy dolej alkohol i wymieszaj.Krem, biszkopty i kawę podziel na dwie części.Pierwszą porcję biszkoptów maczaj w kawie i układaj na dnie naczynia, w którym będziesz podawać deser.Na to nałóż porcję kremu.To samo zrób z drugą porcją biszkoptów.Przykryj pozostałą porcją kremu.Obficie oprósz deser kakao.Wstaw całość do lodówki na około 3-5 godzin do schłodzenia. Smacznego!