ßßß
Składniki :6 jajek2 średnie brokułygarść łuskanego słonecznika1 kubek jogurtu greckiego1 łyżka majonezu ( można pominąć )1 ząbek czosnkusól , pieprz do smaku1 łyżka miodu ( lub cukru )1/2 cytryny
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny i łyżki miodu lub cukru . Ważne ,żeby wrzucić go dopiero gdy woda zacznie bulgotać , wtedy zachowa piękny kolor . Brokuł ma być miękki ale nie rozgotowany . Odstawiamy do ostygnięcia , po czym rozdzielamy na różyczki dowolnej wielkości ( ja lubię takie wielkości ćwiartki jajka ) . Jajka gotujemy na twardo . Studzimy , obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki .
Jogurt mieszamy z majonezem , solą , pieprzem , wyciśniętym ząbkiem czosnku ( można dodać odrobinę miodu , ale nie więcej niż 1 łyżeczkę , żeby nie było słodkie ) . Następnie w dużej misce układamy kilka różyczek brokułu , parę kawałków jajka , skrapiamy – polewamy niewielką ilością sosu i posypujemy słonecznikiem i tak warstwami , powtarzamy aż do wyczerpania składników . Gotowe 😉 Smakuje świetnie o każdej porze dnia i nocy 😉 Smacznego !