Wykonanie
To ulubiona
sałatka mojego
męża. Bardzo prosta w przygotowaniu. Zdjęcie nie jest piękne - ale
sałatka bardzo smaczna.potrzebne składniki:1
brokuł,1 puszka
kukurydzy,1 opakowanie
kiełków brokuła (z biedronki),1 kostka
sera feta (około 200g),1 spora garść łuskanego
słonecznika,200 ml
jogurtu greckiego,3 spore łyżki
majonezu kieleckiego,3 ząbki
czosnku,
pieprz,
sól,
cukier soda oczyszczona.
Brokuła dzielimy na różyczki i krótko (dosłownie 5 minut) gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli cukru i odrobiny
sody oczyszczonej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, odsączamy z
wody i studzimy.Różyczki
brokuła układamy na dnie salaterki, zalewamy sosem z
jogurtu i
majonezu doprawionego
pieprzem. Na to wysypujemy odsączoną z zalewy
kukurydzę.Następna warstwą są
kiełki brokuła, na nich układamy pokrojoną w grubą kostkę
fetę.
Ser obsypujemy prażonym na suchej patelni
słonecznikiem.