ßßß
Składniki na 4 osoby :2 szt pojedynczych filetów drobiowychsól , pieprz do smaku1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku ( lub ząbek świeżego )Sos :3 małe cebulki100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty )150 ml wody4 serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara 😉 )sól do smakukilka gałązek świeżego tymianku i majeranku ( posiekanych )1 łyżka masła
Filety kroimy w małe plasterki ( jak na zdjęciu ) . Cebulkę kroimy w piórka , podsmażamy na łyżce masła , uważając żeby nie zbrązowiała , tylko zmiękła ( malutki ogień – smażymy -dusimy powolutku ) , pod koniec duszenia, jak już będzie mięciutka dodajemy sól , śmietankę , wodę i serki topione .
Doprowadzamy do wrzenia , cały czas mieszamy , aż serki rozpuszczą się i zagęszczą sos . Filety z kurczaka podsmażamy na patelni na odrobinie oleju ( dosłownie kapka 😉 ) , solimy , doprawiamy czosnkiem, pieprzem . Jak będą białe , czyli nie surowe 😉 , ale jeszcze zanim zaczną się przysmażać , zdejmujemy z patelni – układamy na talerzach i polewamy sosem , sypiemy świeże zioła ( posiekany majeranek i tymianek ) . Gotowe …pachnące , aromatyczne i pyszne 😉