Wykonanie
W środku tygodnia , czasu brak , a rodzinka chce jeść – jakoś im czasu nie brak 😉 No i dobrze że apetyt dopisuje , aczkolwiek nie do wszystkiego, więc znowu trzeba coś wymyślić ,żeby trafić w gusta ogółu i zaoszczędzić sobie roboty w kuchni .
Kurczak zawsze jest ok , jaki by nie był . Ta pozycja jest bardzo delikatna w smaku więc dzieciaki nie grymaszą ( no młodszy ściąga
zioła , bo zielone 😉 żeby tak gile z pod nosa, obcierał skwapliwie – przecież też zielone , a jakoś zapomina 😉 ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego
tymianku ,
majeranku i odrobiny
czosnku ..przyjemnie
maślana ..nic
ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z
ryżem ugotowanym na
bulionie drobiowym z dodatkiem
zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie 😉

Składniki na 4 osoby :2 szt pojedynczych
filetów drobiowychsól ,
pieprz do smaku1/2 płaskiej łyżeczki suszonego
czosnku ( lub ząbek świeżego )Sos :3 małe
cebulki100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty )150 ml
wody4
serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara 😉 )
sól do smakukilka gałązek świeżego
tymianku i
majeranku ( posiekanych )1 łyżka
masła
Filety kroimy w małe plasterki ( jak na zdjęciu ) .
Cebulkę kroimy w piórka , podsmażamy na łyżce
masła , uważając żeby nie zbrązowiała , tylko zmiękła ( malutki ogień – smażymy -dusimy powolutku ) , pod koniec duszenia, jak już będzie mięciutka dodajemy
sól ,
śmietankę ,
wodę i
serki topione .

Doprowadzamy do wrzenia , cały czas mieszamy , aż
serki rozpuszczą się i zagęszczą sos .
Filety z kurczaka podsmażamy na patelni na odrobinie
oleju ( dosłownie kapka 😉 ) , solimy , doprawiamy
czosnkiem,
pieprzem . Jak będą białe , czyli nie surowe 😉 , ale jeszcze zanim zaczną się przysmażać , zdejmujemy z patelni – układamy na talerzach i polewamy sosem , sypiemy świeże
zioła ( posiekany
majeranek i
tymianek ) . Gotowe …pachnące , aromatyczne i pyszne 😉