ßßß Cookit - przepis na Czosnkowa z Boczkiem i Grzankami

Czosnkowa z Boczkiem i Grzankami

nazwa

Wykonanie

Ale pyszna zupa! Wszelkie wiosenne przeziębienia i osłabienia zabijamy pysznościami.
Czosnkowi smakosze zemdleją z zachwytu . A Ci co przekorni są - niech spróbują.
Jest szansa na niespodziewaną miłość. Z grzankami.
Inspiracja przyszła do mnie z Gesslerowych Kuchennych Rewolucji (sanockich), a podpórkę odnalazłam na tej stronie, w tym przepisie : http://www.ofeminin.pl/przepisy/zupa-czosnkowa-wg-gessler-d56670.html
Składniki (na 1400 g zupy czyli 4 syte porcje):
1 główka czosnku (50 g)
1 cebula
80 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
80 g serka topionego - śmietankowego
majeranek
sól
pieprz
3 kromki ciemnego pieczywa
1,5 l bulionu warzywnego
Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło i podsmażaj cebulę z czosnkiem. Następnie zalej to ciepłym bulionem warzywnym, przykryj pokrywką i gotuj. Boczek pokrój na małe kawałeczki i wrzuć na patelnię. Podsmażaj aż do czasu wytopienia tłuszczyku. Łyżką cedzakową przełóż boczek do gotującej się zupy jednak tak aby tłuszcz z boczku pozostał na patelni. Przyda się!
Do garnka z zupą wrzuć serki, przypraw majerankiem, pieprzem i solą - według smaków gotującego. :) Zmiksuj wszystko blenderem. Na patelni z wytopionym tłuszczem z boczku podsmaż pieczywo pokrojone w kosteczkę. Zupę podawaj z grzankami.
Wartość Kaloryczna 280 kcal (1 porcja zupy)
Białko 9,2 g
Węglowodany 19 , 7 g
Tłuszcz 19 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2015/03/czosnkowa-z-boczkiem-i-grzankami.html