Wykonanie
Ale pyszna zupa! Wszelkie wiosenne przeziębienia i osłabienia zabijamy pysznościami.Czosnkowi smakosze zemdleją z zachwytu . A Ci co przekorni są - niech spróbują.Jest szansa na niespodziewaną miłość. Z grzankami.Inspiracja przyszła do mnie z Gesslerowych Kuchennych Rewolucji (sanockich), a podpórkę odnalazłam na tej stronie, w tym przepisie : http://www.ofeminin.pl/przepisy/zupa-czosnkowa-wg-gessler-d56670.html

Składniki (na 1400 g zupy czyli 4 syte porcje):1 główka
czosnku (50 g)1
cebula80 g
wędzonego boczku2 łyżki
masła80 g
serka topionego -
śmietankowegomajeraneksólpieprz3 kromki
ciemnego pieczywa1,5 l
bulionu warzywnegoCzosnek posiekaj drobno, a
cebulę pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść
masło i podsmażaj
cebulę z
czosnkiem. Następnie zalej to ciepłym
bulionem warzywnym, przykryj pokrywką i gotuj.
Boczek pokrój na małe kawałeczki i wrzuć na patelnię. Podsmażaj aż do czasu wytopienia tłuszczyku. Łyżką cedzakową przełóż
boczek do gotującej się zupy jednak tak aby tłuszcz z
boczku pozostał na patelni. Przyda się!Do garnka z zupą wrzuć
serki, przypraw
majerankiem,
pieprzem i
solą - według smaków gotującego. :) Zmiksuj wszystko blenderem. Na patelni z wytopionym tłuszczem z
boczku podsmaż
pieczywo pokrojone w kosteczkę. Zupę podawaj z grzankami.

Wartość Kaloryczna 280 kcal (1 porcja zupy)
Białko 9,2 gWęglowodany 19 , 7 gTłuszcz 19 , 7 g