Wykonanie
Lekka, puszysta biszkoptowa kostka z owocowa pianką i
czekoladowa polewą … idealne, ciasto na ciepłe wiosenno-letnie dni. Możliwość wykorzystanie dostępnych świeżych
owoców lub zużycia mrożonych zapasów.
Składniki na
biszkopt:4
jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na
owocową piankę:500 ml
śmietany kremówki 30-36%, dobrze schłodzonej4 łyżki
cukru pudru100 g czerwonych
porzeczek (użyłam mrożonych)250 g
borówek (użyłam mrożonych)6 łyżeczek
żelatyny6 łyżeczek zimnej
wody1/3 szklanki
śmietany 18 %Warstwa czekoladowa:100 g
mlecznej czekolady250 ml
śmietany 18%1 łyżeczka
żelatyny2 łyżeczki zimnej
wody1 łyżka
cukru pudru (opcjonalnie ja nie dałam)Wykonanie
biszkopt:Do mniejszej miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek stopniowo dosypujemy
cukier i wrzucamy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony
biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie krem:
Owoce blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Żelatynę przesypujemy do filiżanki zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.Do wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę 30 -36 % i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ładnie ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy zblendowane
owoce.
Śmietanę ( 1/3 szklanki
śmietany 18 %) podgrzewamy w mikrofali (powinna być gorąca). Do
śmietany przekładamy
żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki ubitej masy
śmietanowo –owocowej mieszamy i całość przelewam do masy
śmietanowo- owocowej miksując do połączenia składników. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby pianka lekko stężała. Następnie piankę przekładamy na
biszkopt wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.Wykonanie polewa:
Żelatynę przesypujemy do filiżanki zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.
Śmietanę zagotowujemy w małym rondelku, zestawiamy z ognia, kilka łyżek wlewamy do
żelatyny i dokładnie mieszamy. Do pozostałej
śmietany wrzucamy połamaną
czekoladę oraz, jeśli dodajemy,
cukier puder. Do czekoladowej masy wlewamy rozrobioną
żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wystudzona polewę przelewamy na
owocową piankę i odstawiamy do lodówki.Smacznego!