ßßß
            
        
Składniki na biszkopt:4 jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki cukruszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na owocową piankę:500 ml śmietany kremówki 30-36%, dobrze schłodzonej4 łyżki cukru pudru100 g czerwonych porzeczek (użyłam mrożonych)250 g borówek (użyłam mrożonych)6 łyżeczek żelatyny6 łyżeczek zimnej wody1/3 szklanki śmietany 18 %Warstwa czekoladowa:100 g mlecznej czekolady250 ml śmietany 18%1 łyżeczka żelatyny2 łyżeczki zimnej wody1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie ja nie dałam)Wykonanie biszkopt:Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie krem:Owoce blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.Żelatynę przesypujemy do filiżanki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę 30 -36 % i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy zblendowane owoce.Śmietanę ( 1/3 szklanki śmietany 18 %) podgrzewamy w mikrofali (powinna być gorąca). Do śmietany przekładamy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki ubitej masy śmietanowo –owocowej mieszamy i całość przelewam do masy śmietanowo- owocowej miksując do połączenia składników. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby pianka lekko stężała. Następnie piankę przekładamy na biszkopt wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.Wykonanie polewa:Żelatynę przesypujemy do filiżanki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Śmietanę zagotowujemy w małym rondelku, zestawiamy z ognia, kilka łyżek wlewamy do żelatyny i dokładnie mieszamy. Do pozostałej śmietany wrzucamy połamaną czekoladę oraz, jeśli dodajemy, cukier puder. Do czekoladowej masy wlewamy rozrobioną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wystudzona polewę przelewamy na owocową piankę i odstawiamy do lodówki.Smacznego!