ßßß Cookit - przepis na śnieżny biszkopt

śnieżny biszkopt

nazwa

Wykonanie

Do ciasta były dwa podejścia. Pierwszy - totalna porażka. Biszkopt wcale nie urósł i po wyjęciu z piekarnika, bardziej przypominał frisbee. Kakaowe frisbee... Drugie podejście wymagało trochę więcej cierpliwości i biszkopt wyszedł idealny. Ale po kolei.
Składniki na ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie powoli, po łyżce dodajemy do białek cukier. Cały czas ubijając mikserem na najmniejszych obrotach. Piana powinna stać się błyszcząca. Kolejnym etapem jest dodawanie po jednym żółtku i dokładne mieszanie. Potem mąką, również powoli i kakao. W międzyczasie włączamy piec na 170 stopni. Okrągłą blaszkę wykładam na dnie, papierem do pieczenia. Boki zostawiamy nie zakryte bo inaczej biszkopt wyrośnie nie równo. Wlewamy masę do formy i wkładamy do pieca na około 30-40 minut. Gdy włożymy wykałaczkę i jest sucha, można wyłączyć piekarnik. Nie wyciągamy od razu bo ciasto opadnie. Trzeba odczekać jakieś 15 minut. Wyjmujemy biszkopta z formy i przekrawamy na pół.
Składniki na śnieżną masę:
500 ml śmietanki kremówki 30%
czubata łyżka cukru pudru
1 małe opakowanie - mix do śmietany
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo dżem (u mnie truskawkowy)
czekolada do dekoracji
W gorącej wodzie, rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy aż będzie sztywna. Dodajemy cukier i mix do śmietany. Na koniec mieszamy z ostudzoną żelatyną.
Ciasto smarujemy dżemem i przekładamy śnieżną masą. Na koniec dekorujemy startą czekoladą.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/02/sniezny-biszkopt.html