Wykonanie
Czasem rzeczy dzieją się przez przypadekTak było i z moim dzisiejszym
tortem.Mąż poprosił abym upiekła dla znajomego z pracy tortW końcu 60 urodziny do czegoś zobowiązują:)Wzięłam się do pracy.Miało być szybko i nie za słodko:)Mam nadzieję, że smakowało
Skład:
Biszkopot:- 5
jajek- 1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej- 1,5 szklanki
cukru- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- zakrętka
wody gazowanejMasa:- 1,5 litra
bitej śmietany- 5
fixów do
śmietany- 2 łyżki
żelatyny-
cukier puderBezy:- 4
białka- 200 g
cukru- szczypta
soliJajka z
cukrem ubij na gładką masę. W osobnej misce wymieszaj proszek z
mąką.Partiami dodawaj
mąkę do masy z jaj. Ubijaj jeszcze chwilę.Dodaj zakrętkę
wody gazowanej.Miksuj tak długo jak
dasz radę, im ciasto nabierze więcej powietrza tym będzie bardziej puszyste.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką bądź
bułką tartą okrągłej blaszki.Piec ok 40 min w temp 180 stopni Celsjusza [czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika]2-3 łyżki
żelatyny namocz w zimnej wodzieUbij
bita śmietanę. Jeśli nie zechce się usztywnić dodaj
fixy i miksuj dalej.Namoczoną
żelatynę podgrzej w mikrofalówce na najniższych obrotach przez chwilę.Do ciepłej
żelatyny dodaj
cukier i wymieszaj do rozpuszczenia.Dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej
śmietany i wymieszaj.Następnie wlej gotową mieszankę do reszty
bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli.Kiedy będą już dostatecznie sztywne dodawac powoli
cukier, dalej miksując.Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecw temperaturze 110 stopni Celsjusza ok 60-110 minut.Gotowe ciasto przekroić na 3 równe cześci.Każdą z nich nasączać
wodą z sokiem z
cytryn bądź
rumem.Przekładac
bitą śmietaną.Całość udekorować gotowymi
bezami,
kokosem i świeżymi
owocami.