ßßß Cookit - przepis na Makaron soba z łososiem i szparagami

Makaron soba z łososiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Makaron z łososiem i szparagami to klasyka. Wpadłam więc na pomysł połączenia tej klasyki z mniej klasycznym aczkolwiek powracającym do łask makaronem gryczanym – soba. Jest to jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu, którego nie robię sama w domu. Do tej pory na blogu mogliście zobaczyć przepis na makaron soba z krewetkami . Również bardzo prosty więc zachęcam do wypróbowania również jego.
Składniki (dla dwóch osób):
dwa pęczki makaronu soba (około 150g)
3 cebulki dymki (tylko białe części)
200-250g filet z łososia
pół pęczka zielonych szparagów
2 łyżki gotowego sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru
sok z połówki cytryny
1 łyżka miodu
czarny pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty (chyba, że producent zaleca inny czas gotowania). Po tym czasie makaron odcedzamy i pozostawiamy w garnku.
Podczas gotowania makaronu na patelni grillowej (dobrze rozgrzanej) smażymy łososia zamarynowanego w sosie teriyaki. Dymki kroimy w plasterki. Szparagi (po oderwaniu zdrewniałych części i umyciu) kroimy na mniejsze części. Razem z dymką przekładamy obok łososia aby lekko się zgrillowały. Często mieszamy aby się nie przypaliły.
Sos sojowy, oliwę z oliwek, tarty imbir, sok z cytryny, miód i odrobinę czarnego pieprzu mieszamy w małej miseczce. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos i mieszamy. Następnie dodajemy zgrillowane warzywa. Łososia kroimy na mniejsze części i dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/makaron-soba-lososiem-szparagami