Makaron z łososiem i szparagami to klasyka. Wpadłam więc na pomysł połączenia tej klasyki z mniej klasycznym aczkolwiek powracającym do łask makaronem gryczanym – soba. Jest to jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu, którego nie robię sama w domu. Do tej pory na blogu mogliście zobaczyć przepis na makaronsoba z krewetkami . Również bardzo prosty więc zachęcam do wypróbowania również jego.Składniki (dla dwóch osób):dwa pęczki makaronusoba (około 150g)3 cebulkidymki (tylko białe części)200-250g filet z łososiapół pęczka zielonych szparagów2 łyżki gotowego sosu teriyaki2 łyżki sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwekkawałek świeżego imbirusok z połówki cytryny1 łyżka mioduczarny pieprzMakaron gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty (chyba, że producent zaleca inny czas gotowania). Po tym czasie makaron odcedzamy i pozostawiamy w garnku.Podczas gotowania makaronu na patelni grillowej (dobrze rozgrzanej) smażymy łososia zamarynowanego w sosie teriyaki. Dymki kroimy w plasterki. Szparagi (po oderwaniu zdrewniałych części i umyciu) kroimy na mniejsze części. Razem z dymką przekładamy obok łososia aby lekko się zgrillowały. Często mieszamy aby się nie przypaliły.Sos sojowy, oliwę z oliwek, tarty imbir, sok z cytryny, miód i odrobinę czarnego pieprzu mieszamy w małej miseczce. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos i mieszamy. Następnie dodajemy zgrillowane warzywa. Łososia kroimy na mniejsze części i dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy.