Łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Przepisy na łososia tutaj - natomiast w poniższym wpisie znajdziecie łososie w sosie sojowym z miodem i sezamem, który świetnie pasuje do 5-jajecznego makaronu Czaniecki .około 350 g filetu z łososia2 łyżki sosu sojowegołyżka miodu lipowegosok wyciśnięty z połowy cytrynyłyżeczka imbiru w proszkułyżka sezamu białego i czarnegokilka listków bazylii (najlepiej tajskiej)makaron ( u mnie Czaniecki)opcjonalnie sos balsamicznyW miseczce wymieszać sos sojowy, miód, sok z cytryny i imbir.Filet pokroić na kawałki o grubości około 3 cm i zanurzyć go w marynacie na min. 15 minut.W między czasie ugotować makaron al dente.Łososia ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż z dwóch stron po około 3 minuty - podlewając marynatą.Podczas grillowania posyp rybęsezamem.Rybę podać na makaronie, wlać powstały sos z marynaty i posypać posiekaną bazylią,Można polać całość sosem balsamicznym.