ßßß Cookit - przepis na Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

nazwa

Wykonanie

Zaskoczył mnie ten łosoś swoją delikatnością i smakiem. Myślałam, że będzie bardziej czuć sos sojowy ale tak nie było. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrały tworząc bardzo smaczną rybkę idealnie aczkolwiek nie nachalnie doprawioną. Łososia można upiec w piekarniku ale równie dobrze można go ugrillować. Przepis Lucindy Scala Quinn wypatrzony w programie " Mad hungry " natomiast dokładny przepis wyszperany u Marthy Stewart na marthastewart.com .
Składniki : ( robiłam z połowy, przepis podaję na całość )
1 szklanka sosu sojowego
1/4 szklanka płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
ok 2,5 cm imbiru
3 ząbki czosnku
około 1 kg łososia ( można usunąć skórę lub pozostawić )
Imbir kroimy na plasterki, czosnek zgniatamy. Sos sojowy mieszamy z miodem aż się połącza. Dodajemy resztę składników, mieszamy. W marynacie zanurzamy łososia tak aby pokrywała go w całości. Odstawiamy na 30 minut a jeśli nie macie tyle czasu to minimum na 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy rybę z zalewy, układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 145°C 15-20 minut. Można go również usmażyć na patelni.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Losos-teriyaki.html