Składniki: - dwa filety z łososia - 1/2 szklanki marynaty teriyaki marki Kikkoman - 2 łyżki miodu - 1 ząbek czosnku - kawałek tartego imbiru - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek Łososia myję i solę. W kubku mieszam wszystkie składniki, wylewam marynatę na łososia i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie łososia wyjmuję i kładę na patelni z oliwą z oliwek skórką do dołu i piekę około 5 minut. Po tym czasie odwracam łososia i piekę jeszcze 3 minuty aż zrobi się jasno różowy - upieczony. Marynatę przelewam do rondelka i gotuję przez około 10 minut aż zgęstnieje. Na talerzu kładę łososia a potem polewam go sosem. Można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.