Wykonanie
Składniki4 porcje:300 g filetu z
łososia2 łyżki
sosu teriyakipęczek
zielonych szparagów4
dymki3 łyżki
sezamu, lekko zrumienionego na suchej patelniduża garść małych listków
botwinki lub
szpinaku170 g
makaronu pszennego Udon lub gryczanego
SobaSos:3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
oleju sezamowego3 łyżki
octu ryżowego,
soku z limonki lub
soku z cytryny2 łyżki
miodu1 łyżka tartego
imbiruświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Łososia posmarować
sosem teriyaki,
szparagi opłukać i odłamać przy końcach zdrewniałe części. Usunąć zielone części
dymki, białe części opłukać i zgrillować razem z
łososiem i
szparagami.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka (nie przelewając zimną
wodą).Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.Do
makaronu dodać 3/4 sosu, pokrojone na kawałki
szparagi, pokrojoną
dymkę, kawałki
łososia,
botwinkę lub
szpinak oraz ziarna
sezamu. Wymieszać i wyłożyć na talerze, polać resztą sosu.