ßßß Cookit - przepis na Makaron z łososiem i szparagami

Makaron z łososiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
300 g filetu z łososia
2 łyżki sosu teriyaki
pęczek zielonych szparagów
4 dymki
3 łyżki sezamu, lekko zrumienionego na suchej patelni
duża garść małych listków botwinki lub szpinaku
170 g makaronu pszennego Udon lub gryczanego Soba
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki octu ryżowego, soku z limonki lub soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżka tartego imbiru
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Łososia posmarować sosem teriyaki, szparagi opłukać i odłamać przy końcach zdrewniałe części. Usunąć zielone części dymki, białe części opłukać i zgrillować razem z łososiem i szparagami.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka (nie przelewając zimną wodą).
Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
Do makaronu dodać 3/4 sosu, pokrojone na kawałki szparagi, pokrojoną dymkę, kawałki łososia, botwinkę lub szpinak oraz ziarna sezamu. Wymieszać i wyłożyć na talerze, polać resztą sosu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/makaron_grillowany_losos_szparagi/przepis.html