Wykonanie

Moja mama jest najlepszym domowym piekarzem jakiego znam. Odkąd pamiętam piekła w domu najróżniejsze
chleby na zakwasie z dodatkami, jakich próżno było szukać nawet w najbardziej „eko” piekarniach. Zaczynała od pieczenia
zwykłego chleba drożdżowego oraz
bułek, które przypominały
kajzerki. Nigdy jednak nie piekła bajgli. Gdy więc nastała
moda na domowe
pieczywo każdego rodzaju to własnie ja zabrałam się za opracowanie idealnego przepisu właśnie na bajgle.Przetestowałam ich co najmniej kilka i dopiero teraz po podrasowaniu powstał taki, który jest godzien publikacji na blogu. Idealne bajgle są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Idealnie smakują ze świeżymi warzywami, domową
wędliną lub dobrymi polskimi
serami.

Składniki na bajgle (10-12 sztuk):750g
mąki pszennej40g świeżych
drożdży400ml ciepłej przegotowanej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki drobnego
cukru1 łyżeczka
solisezam,
mak lub gruboziarnistą
sól do posypania
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy trochę ciepłej
wody,
cukier oraz łyżkę
mąki. Dobrze mieszamy i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut (lub do podwojenia objętości).Przesianą
mąkę,
oliwę z oliwek,
sól oraz rozczyn przekładamy do misy miksera*. Przy pomocy haka mieszamy składniki i dodajemy powoli pozostałą
wodę. Ciasto powinno być dość zwarte i przestać się kleić do misy i mieszadła. Może się okazać, że nie zużyjemy całej
wody. Jej ilość zależy od tego jak „sucha” jest nasza
mąka oraz jakiego rodzaju użyliśmy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut.*można wszystkie składniki włożyć do maszyny do pieczenia
chleba i przy jej pomocy zagnieść ciasto korzystając z programy „makaron”Przekładamy ciasto na stolnicę i bez podsypywania
mąką dzielimy je na 10-12 równych części. Każdy kawałek zagniatamy delikatnie i formujemy w 15 cm walec. Jeden koniec spłaszczamy i łączymy z drugim tworząc koła. Gotowe bajgle układamy na kawałku papieru do pieczenia, przygrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Składniki roztworu do gotowania:1 litr
wody2 łyżki
miodu2 łyżki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
soliSkładniki roztworu zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy temperaturę tak aby roztwór nie gotował się a „pyrkał”. Każdego przygotowanego wcześniej surowego bajgla gotujemy przez 1 minutę z jednej i przez 30 sekund z drugiej strony. Sparzone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy
makiem,
sezamem lub gruboziarnistą
solą i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach (bez termoobiegu).Po upieczeniu studzimy na kratce.