Wykonanie

Składniki na 6 dużych rożków:320 - 350 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone200 g
rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki100 g
truskawek, pokrojonych w ćwiartki2 łyżki
cukru1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka pasty z
wanilii, opcjonalnieDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania
lukier: pół szklanki
cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej
wody lub
soku z cytrynyStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia).W międzyczasie przygotować nadzienie:Pokrojony
rabarbar i
truskawki dokładnie wymieszać z
cukrem,
wanilią i
skrobią ziemniaczaną.Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie
owocowe. Brzegi
ciastek posmarować
jajkiem roztrzepanym z
wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać
ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować
jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe polukrować (przepis na
lukier w liście dodatkowych składników)Smacznego :-).
