Wykonanie

Szybkie i pyszne
ciasteczka francuskie z
rabarbarem. Jeśli macie gotowe
ciasto francuskie lub duńskie, ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę :-).Składniki na około 10
ciastek:375 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone2 średniej wielkości łodygi
rabarbarucukier demerarakilka
cukierków 'krówek'
cukier puder, do oprószenia
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia).Podzielić na 10 równych kwadratów.
Ostrym nożem ponacinać je, jak na zdjęciu, następnie złożyć w kształt
ciasteczek.

Rabarbar pokroić w większe kostki (nie obierać). Zanurzyć je w cukrze, w taki sposób, by
cukier się do nich przykleił. Poukładać w 'okienkach'
ciasteczek. Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec na blaszce wysmarowanej
masłem w temperaturze 220ºC przez 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Krówki rozpuścić w niewielkim garnuszku. Polewą udekorować
ciasteczka. Oprószyć pudrem.Smacznego :-).