Wykonanie
Ach! Wiosna pełną gębą - pojawił się
rabarbar, a wraz z nim pomysły na słodkości z jego udziałem :)
Ciasteczka z gotowego
ciasta francuskiego, z nadzieniem
rabarbarowo-
rodzynkowym.Co trzeba?2 opakowania gotowego
ciasta francuskiego7 sztuk
rabarbaru2 garstki
rodzynek7-8 łyżek
cukru200 ml
wody1 rozbełtane
jajkotrochę
bułki tartejcukier puder do posypaniaCo i jak?
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić na patelnię, dolać
wodę, dodać
cukier i
rodzynki. Podsmażać, aż całość będzie miała konsystencję gęstej
konfitury.Zdjąć z ognia, ostudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć, wycinać kwadraty, posypać delikatnie
bułką tartą, by masa nie przeciekła
spodem ciasta, nakładać po łyżeczce masy rabarbarowej i składać.Układać na blaszce, posmarować
jajkiem i piec w 175 stopniach do zarumienienia.Posypać
cukrem pudrem.Smacznego!

