Wykonanie
Coś ostatnio zaniedbuję bloga. Nie dlatego, że nie chce mi się pisać, ale mam jakiś dół twórczy, jeśli chodzi o kuchnię. Nie chce mi się piec, a
potem sprzątać bałaganu, który jest nieodłączną częścią moich działań kuchennych. Sama nie wiem, dlaczego... Chociaż bardzo prawdopodobna jest wersja, że cały ten
kram to
wina pogody - jest zimno, deszczowo, wiatr szaleje na całego, i wszystko to sprawia, że poziom mojej energii życiowej gwałtownie spada. Właściwie to błąkam się po mieszkaniu niczym błędny rycerz i zastanawiam, co by tu ze sobą zrobić...Już jutro jedziemy do Polski. Wieczorem muszę się spakować, a wcześniej przygotować coś na
drogę. Muffiny, czy
ciasteczka... Nie wiem jeszcze. Ale upiekę na pewno.Wczoraj, żeby nie było tak zupełnie bezproduktywnie, przygotowałam
ciastka francuskie z
rabarbarem. Po pierwsze,
Maggie już jakiś czas temu pokazało mi to na BBC Good Food, i ciągle o tym myślałam. Po drugie z kąta lodówki smętnie wyglądały ostatnie laski
rabarbaru, które zostały po torcie. I wiem, że nie miałam przygotowywać przepisów z internetu, ale nic nie poradzę, że temu absolutnie nie potrafiłam się oprzeć. Kilka składników, chwila przygotowań, druga pieczenia, i można się cieszyć pysznymi słodkościami.Ciasto - jak to
ciasto francuskie - jest delikatne, cudnie się rozwarstwia i smakuje świetnie. Do tego kwaśny
rabarbar i słodki, skarmelizowany
cukier. Czego chcieć więcej? Nam wczoraj do szczęścia starczyło.Moje nie wyglądają tak cudnie jak oryginalne - miałam ciasto pocięte już w prostokąty, więc nie chciało mi się kombinować, jakby tu zrobić z nich koła. Poza tym mój
rabarbar był zielony, więc nie wybija się ze środka radosnym różem. Gwarantuję jednak, że smaku to nie ujęło.
Ciastka francuskie z
rabarbaremSkładniki:(na 12 sztuk)450 g
ciasta francuskiego1
jajko1 łyżka jasnego
brązowego cukru2 łyżki
jogurtu naturalnego230 g
rabarbaru2 łyżki
cukru pudruCiasto francuskie pokroić na 12 kwadratów.
Jajko ubić mikserem, wsypać
brązowy cukier, zmiksować, dodać
jogurt, dokładnie wymieszać.
Rabarbar obraż i pokroić po skosie na cienkie plasterki. włożyć do masy jajecznej i wymieszać dokładnie, żeby każdy kawałek
rabarbaru był oblepiony.Na kwadratach z ciasta układać
rabarbar, brzegi smarować
jajkiem.
Ciastka posypać przesianym
cukrem pudrem.Piec 15-20 minut w 200 st. C.Można podawać ciepłe .Smacznego!Impreza urodzinowa niedzielna udała się świetnie - wszyscy dobrze się bawili, jubilat był zadowolony, a wczoraj przez pół dnia zmywałam. Czyli wszystko zgodnie z
planem.Dziękuję.