Wykonanie
Robiąc niedawno puszyste placuszki
jogurtowe żałowałam, że nie miałam żadnych
owoców, żeby je urozmaicić Ale w tym tygodniu
rabarbar na działce trochę podrósł więc te łodygi, które okazały się dojrzałe powędrowały do racuchów. Bardzo je polubiłam bo są tak puszyste i delikatne jak żadne inneA z kawśnym
rabarbarem smakowały wybornie.
Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej3
jaja1/2 szklanki
jogurtu naturalnegokilka łodyg
rabarbarucukier puderŻółtka oddzielić od
białek, dodać szczyptę
soli i
pieprzu, utrzeć z
mąką dodając po łyżce
jogurtu (najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące).
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z
ciastem. Dodać
rabarbar pokrojony w 1 centymetrowe plasterki. Wymieszać. Na rozgrzany
olej kłaść łyżką placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego