Wykonanie
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc po odchudzonych pączkach przyszła kolej na dietetyczne
faworki-pieczone.Chrusty wykonane są z
mąki pełnoziarnistej i pszennej. Tradycyjną
śmietanę zastąpiłąm
jogurtem naturalnym, a smażenie na głębokim tłuszczu- pieczeniem.Tak zmieniona wersja posiada dziesięciokrotnie mniej tłuszczu i prawie trzykrotnie mniej kalorii ! Poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne :)Gorąco polecam !Składniki:
Mąka pełnoziarnista- 130g
Mąka pszenna-130g
Jogurt naturalny- 80ml
Jajko- 2 sztuki
Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem
faworki mogły być niższe i 1 w zupełności by wystarczyła )
Cukier puder-płaska łyżka
Sól- szczyptaPrzepis:
Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec
faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu.Z przepisu wyjdzie około 40
faworków.Jeden
faworek (ok.12g) dostarcza:B-1 g T-0 , 5 g W- 5g E- 29 kcal WW- 0 , 5Smacznego !
'