Wykonanie
Czasami biorę sobie urlop od gotowania i robię wtedy coś szybkiego i prostego np. racuszki. Wczoraj zrobiłam racuchy, które są tak puszyste jak żadne inne, które do tej
pory wypróbowałam. Rozpływają się w ustach. Można dołożyć do nich jakieś
owoce, albo podać je z
boku ja jednak pierwszy raz zrobiłam czyste, bez dodatków.
Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej3
jaja1/2 szklanki
jogurtu naturalnegocukier puderŻółtka oddzielić od
białek, dodać szczyptę
soli i
pieprzu, utrzeć z
mąką dodając po łyżce
jogurtu (najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące).
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z
ciastem. Na rozgrzany
olej kłaść łyżką placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)