ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem

Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Coś słodkiego na szybko............dla początkujących i leniuszków.....
Wystarczy kilka jabłek, płat ciasta francuskiego, trochę cukru pudru i pyszne chrupiące ciasteczka można przygotować w ciągu pół godziny.
Choć moje ulubione ciastka francuskie z jabłkami to oczywiście "koperty" ...z połówką jabłka i cynamonem, zdecydowałam , że te również mają w sobie coś fajnego.....może wygląd......,bo smak jest całkiem podobny.
Składniki :/ok.6 szt/
arkusz ciasta francuskiego
2 -3 jabłka
1 jajko
2-3 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować i wykroić krążki /ok.8-10 cm.śr./
-Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem i posypać delikatnie cukrem.
-Ze skrawków ciasta uformować cienkie wałeczki i obłożyć nimi brzegi wyciętych krążków tworząc obwódkę /również posmarować jajkiem/. Można uformować również dekoracyjne listki.
-Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,a cząstki pokroić na cienkie plasterki.
-Plasterki jabłek ułożyć na krążkach ciasta tak, aby lekko zachodziły na siebie.
-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok.20 min.
-Wierzch upieczonych ciastek posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/12/ciastka-francuskie-z-jabkiem-i-cynamonem.html