Wykonanie
Coś słodkiego na szybko............dla początkujących i leniuszków.....
Wystarczy kilka
jabłek, płat
ciasta francuskiego, trochę
cukru pudru i pyszne chrupiące
ciasteczka można przygotować w ciągu pół godziny.Choć moje ulubione
ciastka francuskie z
jabłkami to oczywiście "koperty" ...z połówką
jabłka i
cynamonem, zdecydowałam , że te również mają w sobie coś fajnego.....może wygląd......,bo smak jest całkiem podobny.Składniki :/ok.6 szt/arkusz
ciasta francuskiego2 -3
jabłka1
jajko2-3 łyżki
cukru brązowego1/2 łyżeczki
cynamonucukier puder do posypaniaWykonanie:
-
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować i wykroić krążki /ok.8-10 cm.śr./-Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować
jajkiem i posypać delikatnie
cukrem.-Ze skrawków ciasta uformować cienkie wałeczki i obłożyć nimi brzegi wyciętych krążków tworząc obwódkę /również posmarować jajkiem/. Można uformować również dekoracyjne listki.-
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,a cząstki pokroić na cienkie plasterki.-Plasterki
jabłek ułożyć na krążkach ciasta tak, aby lekko zachodziły na siebie.-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok.20 min.-Wierzch upieczonych
ciastek posypać
cukrem pudrem i
cynamonem.