ßßß
Coś słodkiego na szybko............dla początkujących i leniuszków.....
Wystarczy kilka jabłek, płat ciasta francuskiego, trochę cukru pudru i pyszne chrupiące ciasteczka można przygotować w ciągu pół godziny.Choć moje ulubione ciastka francuskie z jabłkami to oczywiście "koperty" ...z połówką jabłka i cynamonem, zdecydowałam , że te również mają w sobie coś fajnego.....może wygląd......,bo smak jest całkiem podobny.Składniki :/ok.6 szt/arkusz ciasta francuskiego2 -3 jabłka1 jajko2-3 łyżki cukru brązowego1/2 łyżeczki cynamonucukier puder do posypaniaWykonanie:
-Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować i wykroić krążki /ok.8-10 cm.śr./-Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem i posypać delikatnie cukrem.-Ze skrawków ciasta uformować cienkie wałeczki i obłożyć nimi brzegi wyciętych krążków tworząc obwódkę /również posmarować jajkiem/. Można uformować również dekoracyjne listki.-Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,a cząstki pokroić na cienkie plasterki.-Plasterki jabłek ułożyć na krążkach ciasta tak, aby lekko zachodziły na siebie.-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok.20 min.-Wierzch upieczonych ciastek posypać cukrem pudrem i cynamonem.