Wykonanie

Bardzo lubię
ciasto francuskie. Z jego pomocą można szybko i pysznie przygotować fantastyczne dania. Wykorzystuje go zarówno do dań na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam na
ciastka francuskie z
jabłkami i
miodem. W smaku rewelacyjne. Słodkie, chrupiące, po prostu mniam.Deser powstaje w kilka minut, możemy je zrobić w każdej chwili.Pyszne
jabłka z nutą
cynamonu otoczone w miodzie, okryte kołderką z ciasta. Dobra koniec zachwalania, musicie sami spróbować.Zapraszam na
ciasteczko :-)Składniki:- opakowanie
ciasta francuskiego- 1 kg
jabłek- 2 czubate łyżki
brązowego cukru- 2 czubate łyżki
miodu wrzosowego
Miody Polskie- 1 łyżeczka
cynamonu-
lody waniliowe- rozbełtane
jajko do posmarowania
ciastekWykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy
cukier i
miód i rozpuszczamy, dodajemy
cynamon i mieszamy. Jak już
cukier się dobrze rozpuści dodajemy
jabłka i wszystko razem gotujemy około 5 minut. Przekładamy do miski.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części wzdłuż, następnie na osiem części. Na czterech kawałkach rozkładamy większą połowę
jabłek i smarujemy brzegi rozbełtanym
jajkiem. Na czterech pozostałych kawałkach robimy nacięcia - wystarczą cztery. Przykrywamy kawałki z
jabłkiem i zawijamy brzegi, przygniatamy każdą część widelcem. Smarujemy całość rozbełtanym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra dół, przez 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy na talerzykach z pozostałymi
jabłkami, można dodać
lody.Smacznego :-)

