Wykonanie
Prostota i szybkość wykonania zachęca do zrobienia. Ulubione ciacho francuskie i cudne
maliny - połączenie wręcz doskonałe. Proponuje od razu z podwójnej porcji - szybko znikają:)
Składniki:arkusz
ciasta francuskiego ok 30x40300g
malinjajko do posmarowania ciasta
cukier puder do obsypania
Wykonanie:
Maliny płuczemy, odsączamy.
Ciasto francuskie kroimy na 12 prostokątów.Nacinamy każdy z obu stron na ok cm paski, pozostawiając środek prostokąta ok cm w całości.Na środku prostokąta układamy wzdłuż
maliny.Przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony, tworząc plecionkę."Plecionki" przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozbełtanym
jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika.Pieczemy ok, 15 minut.Gotowe
ciastka obsypujemy
cukrem pudrem.*
Ciastka mają kwaskowy smak, ja lubię właśnie takie. Jeśli wolicie na słodko, dodajcie do
malin łyżkę
cukru.