ßßß

Dla 4 osób:4 łyżeczki orzeszków piniowych4 pomidory8 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem2 kg białych szparagów4 jajka8 łyżek octu balsamicznego (Najlepiej biały, ale ja nie miałam i salsa jest dość ciemna)sól, pieprz2 łyzki oleju2 łyzki cukruJajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać. Orzeszki piniowe wysypać na sucha patelni i uprazyc mieszająć przez 4 minuty, przełożyć na talerz i drobno posiekać. Pomidory umyć i drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić na drobne krążki wraz ze szczypiorem.Ocet wymiesyac z sola i pieprzem, dodać olej i wymieszać. Wymieszać z warzywami, orzeszkami i jajkami. Odstawić do lodówki.Szparagi obrac, odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć do osolonej i posłodzonej wrzącej wody, gotować ok. 10-15 minut. Przełożyc na ogrzany półmisek. Podawać z salsą, ziemniakami i np. sztuką mięsa, sznycelkami, smażoną rybą, czy tez szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.Przepis z tygodnika "Laura"