ßßß Cookit - przepis na Szparagi z salsďż˝ jajeczno-pomidorowďż˝

Szparagi z salsďż˝ jajeczno-pomidorowďż˝

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy uwazam za otwarty :)
Dla 4 osób:
4 łyżeczki orzeszków piniowych
4 pomidory
8 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem
2 kg białych szparagów
4 jajka
8 łyżek octu balsamicznego (Najlepiej biały, ale ja nie miałam i salsa jest dość ciemna)
sól, pieprz
2 łyzki oleju
2 łyzki cukru
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać. Orzeszki piniowe wysypać na sucha patelni i uprazyc mieszająć przez 4 minuty, przełożyć na talerz i drobno posiekać. Pomidory umyć i drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić na drobne krążki wraz ze szczypiorem.
Ocet wymiesyac z sola i pieprzem, dodać olej i wymieszać. Wymieszać z warzywami, orzeszkami i jajkami. Odstawić do lodówki.
Szparagi obrac, odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć do osolonej i posłodzonej wrzącej wody, gotować ok. 10-15 minut. Przełożyc na ogrzany półmisek. Podawać z salsą, ziemniakami i np. sztuką mięsa, sznycelkami, smażoną rybą, czy tez szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.
Przepis z tygodnika "Laura"
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/05/SZparagi-z-salsa-jajeczno-pomidorowa.html