Jajka w pomidorach z dodatkiem ryżu to bardziej syta przystawka, śniadanie bądź kolacja. Smakują pysznie, można je jadać na zimno bądź na ciepło .składniki na 4 porcje8 jajek2 puszki pomidorów25 dag długoziarnistego ryżu1 cebula1 pęczek szczypioru z dymki3 łyżki masłapół szklanki bulionu z kostki1/2 łyżeczki cukrusól i pieprzprzepisRyż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Jajka gotujemy na twardo około 10 minut , zalewamy zimną wodą studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Szczypior drobno siekamy.Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem, zagotowujemy, dodajemy pól szklanki bulionu, zeszkloną na maślecebulę, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy połowę pęczka posiekanego szczypioru. Całość chwilę gotujemy.Nalewamy sos do miski, na wierzchu układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą posiekanego szczypioru. Podajemy z ugotowanym ryżem. Danie można podawać na ciepło lub zimno.