Wykonanie
Składnikimasa jajeczna2
jajka1 łyżka
wodyszczypta
soligrillowany
pomidor1 średni
pomidor1/2 łyżeczki
masłaszczypta
pieprzuszczypta
soli1 łyżeczka
masłagarść
cebuli dymki, zielone części (lub
szczypiorku)1 kopiasta łyżka kremowego
serka twarogowegoWykonaniedo
jajek dodać łyżkę
wody oraz
sól i roztrzepać w misce trzepaczka, aż
jajka nabiorą nieco puszystościposiekać zieloną część
cebulki dymkipomidor obrać i pokroić na średnie plasterki – ze średniego
pomidora będzie ok. 5 do 6 plasterków na mocno rozgrzanej patelni dać małą ilość
masła (ok. 1/2 łyżeczki) i ułożyć plasterki
pomidora. Posypać je szczyptą
pieprzu i
soli. Grillować je aż się trochę przyrumienią, ale pozostaną jędrne (nie mają rozmięknąć) – to trwa ok. 2 do 3 min. z każdej strony. Zgrillowany
pomidor przełożyć na talerz na patelnię (można ją przetrzeć papierowym ręcznikiem, by usunąć resztki
pomidora, ale niekoniecznie) dać łyżeczkę
masła i wlać masę jajeczną.
Póki jest rzadka, to lekko naruszać jej powierzchnię
łopatką, by masa rozlewała się pod spód i ścinała. Gdy masa zacznie tężeć, to już jej nie ruszać, aby utworzyła się jednolita powierzchnia omleta – trwa to kilka minutgdy masa na samej górze zacznie powoli tężeć, układać na 1 połowie omleta plasterki zgrillowanego
pomidora, łyżką rozłożyć na
pomidorze serek, a następnie posypać go
dymkągdy widzimy, że prawie cała masa stężała, a spód omleta jest złotawy, to zgiąć omlet w połowie, tak, by przykryć
pomidor z
serkiem drugą połową omleta. Tylko go zginamy – nie przecinamy. Można to zrobić na patelni i już zgięty omlet przełożyć na talerz, a można to zrobić podczas zsuwania omleta na talerz -najpierw zsunąć część z
pomidorem i za pomocą patelni “przykryć” drugą częścią omletapodawać od razu, na gorąco. Omlet można na koniec posypać jeszcze posiekaną
dymką – dla dekoracji