Wykonanie
Sezon
szparagowy uwazam za otwarty :)
Dla 4 osób:4 łyżeczki
orzeszków piniowych4
pomidory8
cebulek dymek wraz ze
szczypiorkiem2 kg białych
szparagów4
jajka8 łyżek
octu balsamicznego (Najlepiej biały, ale ja nie miałam i salsa jest dość ciemna)
sól,
pieprz2 łyzki
oleju2 łyzki
cukruJajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać.
Orzeszki piniowe wysypać na sucha patelni i uprazyc mieszająć przez 4 minuty, przełożyć na talerz i drobno posiekać.
Pomidory umyć i drobno posiekać.
Cebulki umyć i pokroić na drobne krążki wraz ze
szczypiorem.
Ocet wymiesyac z
sola i
pieprzem, dodać
olej i wymieszać. Wymieszać z warzywami, orzeszkami i
jajkami. Odstawić do lodówki.
Szparagi obrac, odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć do osolonej i posłodzonej wrzącej
wody, gotować ok. 10-15 minut. Przełożyc na ogrzany półmisek. Podawać z salsą,
ziemniakami i np.
sztuką mięsa, sznycelkami, smażoną
rybą, czy tez
szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.Przepis z tygodnika "Laura"