ßßß
Składniki:2 litry wodykawałek mięsa wieprzowego/drobiowego2 marchewki2 pietruszki1/2 selerabiała część pora4 ziemniakiulubione przyprawy rosołowe (u mnie: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegeta natur)duży pęczek szczawiułyżka masła3 czubate łyżki śmietany kwaśnejpłaska łyżka mąki3 jajkagarść posiekanego młodego koperku
Sposób przygotowania:Wodę zagotuj. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Przypraw wedle uznania i gotuj kolejne 10 minut. W tym czasie umyj szczaw, usuń łodyżki i pokrój go w paski. W garnku rozpuść masło i wrzuć szczaw. Smaż go, aż uzyska konsystencję puree. Dodaj uzyskaną masę do wywaru i gotuj około 10 minut. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką i zahartuj je dodając kilka dużych łyżek gorącej zupy. Wlej do garnka z zupą ciągle mieszając. Zagotuj. Zestaw z ognia i po chwili wlej rozbełtane surowe jajka - ciągle mieszaj, aż jajka się zetną. Dodaj koperek i... możesz podawać :)