ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z porzeczką

Ciasto kruche z porzeczką

nazwa

Wykonanie

Podczas pobytu u znajomych na działce zrobiłam z kumpelą Beatą pyszne ciasto. Kruche z porzeczkami, smak powalający słodko-kwaśny, po prostu rewelacja. Przepis mam od Beaty i bardzo jej za niego dziękuje. Ciasto jest po prostu pyszne, można dać inne owoce ale z kwaśnymi porzeczkami komponuje się idealnie. Podane z bitą śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- 10 łyżek margaryny
- 10 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 750 porzeczki czerwonej
- 1 cukier waniliowy
- skórka starta z 1 cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 500 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
Do wysokiej miski wrzucamy margarynę i cukier, cukier puder, jajko i zagniatamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy. Dodajemy startą skórkę z cytryny.
Tortownicę wykładamy większą połową ciasta - 60% i palcami delikatnie ugniatamy, nakłówamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, studzimy.
Na wystudzone, zimne ciasto wykładamy porzeczki i układamy kawałkami resztę cista.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut do zarumenienia. Ciasto musimy wystudzić, musi być zimne.
Następnie ciasto oprószamy obficie cukrem pudrem, podajemy z kleksem ubitej śmietany, przed ubiciem śmietanę mocno schłodzić.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/08/ciasto-kruche-z-porzeczka.html