Wykonanie
Podczas pobytu u znajomych na działce zrobiłam z kumpelą Beatą pyszne ciasto. Kruche z
porzeczkami, smak powalający słodko-kwaśny, po prostu rewelacja. Przepis mam od Beaty i bardzo jej za niego dziękuje. Ciasto jest po prostu pyszne, można dać inne
owoce ale z kwaśnymi
porzeczkami komponuje się idealnie. Podane z
bitą śmietaną i posypane
cukrem pudrem.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:- 10 łyżek
margaryny- 10 łyżek
cukru- 1
jajko- 3 szklanki
mąki pszennej- 750
porzeczki czerwonej- 1
cukier waniliowy- skórka starta z 1
cytryny- łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier puder do posypania- 500 ml
śmietany 30 %Wykonanie:Do wysokiej miski wrzucamy
margarynę i
cukier,
cukier puder,
jajko i zagniatamy. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia i zagniatamy. Dodajemy startą
skórkę z cytryny.Tortownicę wykładamy większą połową ciasta - 60% i palcami delikatnie ugniatamy, nakłówamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, studzimy.Na wystudzone, zimne ciasto wykładamy
porzeczki i układamy kawałkami resztę cista.Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut do zarumenienia. Ciasto musimy wystudzić, musi być zimne.Następnie ciasto oprószamy obficie
cukrem pudrem, podajemy z kleksem ubitej
śmietany, przed ubiciem
śmietanę mocno schłodzić.Smacznego :-)