ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

nazwa

Wykonanie

W zasadzie pachnie biszkoptem - nie mogę się jednak przy tym upierać, bo receptura jest inna. Jednak tak puszyste i lekkie pozwala o biszkoptowe skojarzenie zahaczyć... Błyskawiczne, słodkie - wdzięcznie podkreśla kwaskowate owoce. Za przepis dziękuję mojej Cioci: poznałam je w wersji z jagodami, ale pierwszy raz przyrządziłam z porzeczkami, i tak już u nas zostało, że każdy porzeczkowy sezon otwieramy tym ciastem, letnim, późnym, cichym wieczorem.
Składniki (na blachę ok. 25x35cm):
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 czubata (nie przesadzałabym z tą czubatością) łyżeczka proszku do pieczenia
250g (kostka) margaryny
2-4 garście czerwonej porzeczki (umytej, oberwanej z gron)
cukier puder do oprószenia
Margarynę stopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem przesiać.
Jajka ubić z cukrem na jednolitą, puszystą, jasną masę.
Dalej ubijając dodać do nich mąkę z proszkiem, wymieszać do połączenia składników.
Miksując dalej dodać stopioną ostudzoną margarynę.
Ciasto wylać na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia; na wierzchu delikatnie rozsypać porzeczki.
Wstawić od piekarnika i piec ok. 50 minut, aż patyczek włożony w samym środku ciasta, do dna, wyjdzie czysty i suchy.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, studzić na kratce.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/06/ciasto-z-czerwonymi-porzeczkami.html