Wykonanie
Miałam ochotę na naprawdę wilgotne ciasto.Stojąc w kuchni i kombinując co
mogę przygotować pomyślałam o pierniku, w końcu nadchodzą Święta! A piernik czekoladowy? To idealne połączenie.Wyszedł bardzo wigotny i naprawdę bardzo
czekoladowy.Skład (forma 33x20cm)150g
masła,2 czubate łyżki stałego
miodu (albo 4 łyżki płynnego),3/4 szklanki
cukru trzcinowego (część lub całość można zastąpić zamiennikiem np. fruktozą),1/2 szklanki melasy lub
syropu klonowego (albo
miksu w dowolnych proporcjach),1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,1/2 szklanki kwasu
chlebowego,1 łyżeczka
sody,2-3 łyżki ciepłej
wody,2
jajka,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1/2 szklanki
kakao w proszku,szczypta
soli,2 łyżeczki
przyprawy do piernika (u mnie
imbir,
cynamon i
gałka muszkatołowa)200g
gorzkiej czekolady drobno posiekanej.W garnku rozpuścić mało,
miód,
cukier i melase/syrop klonowy. Mieszać od czasu do czasu, aż składniki się połączą, wtedy zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do garna dodać ekstrakt
waniliowy, kwas
chlebowy,
sodę oczyszczoną rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie oraz
jajka. Całość wymieszać do połączenia składników.
Mąkę połączyć z
kakao,
przyprawa korzenna i
solą.
Czekoladę posiekać. Drobno. Do suchych składników dodać mokre oraz
czekoladę, wymieszać lekko do połączenia składników.Foremke o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto (bedzie dosyć rzadkie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, piec około 20minut.










Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-11-30Czas przygotowania15MCzas gotowania20MCałkowity czas35MŚrednia ocena5na podstawie 2 ocenBoże Narodzenie Ciasta
Czekolada Desery PrzepisyTagiBoże Narodzenie
Czekolada kwas
chlebowy piernik świętaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisInspiracje pierniczkoweNastępny wpisŚwiąteczna zupa porowaŚwiąteczny
mus czekoladowyUwielbiam
mus czekoladowy, a ten w wersji zimowej [...] Czytaj dalej +Wegański
mus czekoladowyJest to prawdziwy deser magika. Nikt, absolutnie nikt nie zorientuje [...] Czytaj dalej +Blok
czekoladowyNa Święta zawsze przygotowuję blok
czekoladowy, to [...] Czytaj dalej +Pancakes
czekoladowo-
bananoweDzisiaj podobno światowy Dzień Pancake’ów! : [...] Czytaj dalej +