ßßß Cookit - przepis na Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na naprawdę wilgotne ciasto.
Stojąc w kuchni i kombinując co mogę przygotować pomyślałam o pierniku, w końcu nadchodzą Święta! A piernik czekoladowy? To idealne połączenie.
Wyszedł bardzo wigotny i naprawdę bardzo czekoladowy.
Skład (forma 33x20cm)
150g masła,
2 czubate łyżki stałego miodu (albo 4 łyżki płynnego),
3/4 szklanki cukru trzcinowego (część lub całość można zastąpić zamiennikiem np. fruktozą),
1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego (albo miksu w dowolnych proporcjach),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 szklanki kwasu chlebowego,
1 łyżeczka sody,
2-3 łyżki ciepłej wody,
2 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki kakao w proszku,
szczypta soli,
2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie imbir, cynamon i gałka muszkatołowa)
200g gorzkiej czekolady drobno posiekanej.
W garnku rozpuścić mało, miód, cukier i melase/syrop klonowy. Mieszać od czasu do czasu, aż składniki się połączą, wtedy zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do garna dodać ekstrakt waniliowy, kwas chlebowy, sodę oczyszczoną rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie oraz jajka. Całość wymieszać do połączenia składników.
Mąkę połączyć z kakao, przyprawa korzenna i solą. Czekoladę posiekać. Drobno. Do suchych składników dodać mokre oraz czekoladę, wymieszać lekko do połączenia składników.
Foremke o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto (bedzie dosyć rzadkie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, piec około 20minut.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-11-30
Czas przygotowania
15M
Czas gotowania
20M
Całkowity czas
35M
Średnia ocena
5
na podstawie 2 ocen
Boże Narodzenie Ciasta Czekolada Desery Przepisy
Tagi
Boże Narodzenie Czekolada kwas chlebowy piernik święta
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Inspiracje pierniczkowe
Następny wpis
Świąteczna zupa porowa
Świąteczny mus czekoladowy
Uwielbiam mus czekoladowy, a ten w wersji zimowej [...] Czytaj dalej +
Wegański mus czekoladowy
Jest to prawdziwy deser magika. Nikt, absolutnie nikt nie zorientuje [...] Czytaj dalej +
Blok czekoladowy
Na Święta zawsze przygotowuję blok czekoladowy, to [...] Czytaj dalej +
Pancakes czekoladowo-bananowe
Dzisiaj podobno światowy Dzień Pancake’ów! : [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/11/piernik-czekoladowy-bardzo-wilgotny