Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycję na kanapki, na obiad z sosem, na świąteczny stół czy imprezę. Jest to
szynka pieczona w przyprawach. Bardzo fajnie i smacznie wyszła, zbliżają się Święta Wielkanocne i myślę, że taka
szynka świetnie się sprawdzi. Smakuje z
chrzanem,
żurawiną czy
borówką. Ma fantastyczny smak i aromat. Uwielbiam piec domowe
wędliny.Zapraszam :-)Składniki:-
szynka "Myszka" - u mnie około 1 kg- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki
wody- ząbek
czosnku- łyżeczka
musztardy - u mnie saepska- pół łyżeczki
soli peklowej- 3 łyżeczki
przyprawy - marynata staropolska- 2 łyżeczki
przprawy węgierskiej- 1 łyżeczka mieszanych
ziół -
bazylii,
oragano,
majeranku-
borówki leśne niskosłodzoneWykonanie:Ze wszystkich składników (oprócz
borówki) robimy marynatę i nacieramy nią
mięso, ja nakłuwam jeszcze nożem
mięso po całej powierzchni, kilka
razy wystarczy ze wszystkich stron.
Mięso chowam do lodówki na całą noc. Następnie wkładam
mięso do rękawa do pieczenia i piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Po godzinie otwieram
mięso i podpiekam z dwóch stron jeszcze po 15 minut, aby się ładnie zarumieniła. Wyciągam i zostawiam, aby wystygła. Przechowuje w lodówce, podaje na kanapki z
borówką,
żurawiną lub
chrzanem.