ßßß
Składniki :1,5 kg piersi z indyka w jednym kawałku2 porządne ,łyżki soli peklowej2 L wody – kranówy , byle zimnej 😉4 ząbki czosnku2 łyżki otartego majeranku1 łyżka oleju do natarcia szynkidodatkowo siatka wędliniarska lub sznurek
Pierś z indyka , oczyszczamy z tłuszczu – jeśli ma . Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól peklową , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Następnie dodajemy zmiażdżony nożem czosnek ( rozgnieciony ) i filet indyczy , tak ,żeby cały się zanurzył , przykrywamy pokrywką . Wstawiamy do lodówki na około 3-4 dni ( jak się zepniecie , to zdążycie zrobić przed świętami 😉 ). Po tym czasie , wyjmujemy , pakujemy w siatkę wędliniarską ( lub motamy sznurkiem ) tak ,żeby nadać mięsu ładny kształt . Ściskamy i związujemy , na koniec przecieramy olejem i obtaczamy w majeranku .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i parzymy w temperaturze 80-90 C przez około 50-60 minut, zależy to w dużej mierze od grubości naszego zawiniątka -im grubsze tym dłużej ,im cieńsze tym krócej) obracając co jakiś czas , żeby zachować kształt i równomierne wypieczenie ( na styku z blaszką ,zawsze nagrzewa się bardziej niż u góry ) . Po skończonym procesie parzenia, zostawiamy w zamkniętym piekarniku , aż do czasu wystudzenia , następnie przenosimy do lodówki i na drugi dzień możemy przystąpić do degustacji;) Smacznego !