ßßß

A może tak domową wędlinkę do chleba? Inspiracja tutaj .Składniki:ok. 1 kg szynki wieprzowej3 łyżki soli peklowej1 l wody4 ząbki czosnkukilka kulek ziela angielskiego5 listków laurowychmajeranekWykonanie:Zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, po czym wystudzić. Następnie dodać sól peklową i 2 ząbki pokrojonego czosnku. Szynkę umyć, osuszyć i zalać w misce przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na 1 dobę. Na drugi dzień szynkę wyjąc i naszprycować strzykawką z zalewą i wstawić na kolejną dobę do lodówki.Po tym czasie mięso osuszyć z zalewy, natrzeć majerankiem i pozostałym czosnkiem, rozgniecionym przez praskę. Włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowara. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C, przez półtorej godziny.Następnie szynkę schłodzić i wstawić do lodówki.Smacznego :-)