Wykonanie
A może tak domową
wędlinkę do chleba? Inspiracja tutaj .Składniki:ok. 1 kg
szynki wieprzowej3 łyżki
soli peklowej1 l
wody4 ząbki
czosnkukilka kulek
ziela angielskiego5 listków laurowych
majeranekWykonanie:Zagotować
wodę z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi, po czym wystudzić. Następnie dodać
sól peklową i 2 ząbki pokrojonego
czosnku.
Szynkę umyć, osuszyć i zalać w misce przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na 1 dobę. Na drugi dzień
szynkę wyjąc i naszprycować strzykawką z zalewą i wstawić na kolejną dobę do lodówki.Po tym czasie
mięso osuszyć z zalewy, natrzeć
majerankiem i pozostałym
czosnkiem, rozgniecionym przez praskę. Włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do
szynkowara.
Szynkowar wstawić do garnka z
wodą i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C, przez półtorej godziny.Następnie
szynkę schłodzić i wstawić do lodówki.Smacznego :-)