Wykonanie
Witajcie. Jak się udała majówka ??? Bo ja spędziłam czas miło i aktywnie :-) nie zabrakło też grilla i pyszności na
stole. Wróciłam, więc nadrabiam zaległości bo tam gdzie byłam internet płata
figle i pojawia się i znika, ale to dobrze bo naładowana jestem pozytywną energią i odpoczęłam :-)Zapraszam Was do skorzystania z moich propozycji na grilla. Wszyscy znajdą tu coś dla siebie :-)
Mięso w dwóch wersjach. Jedna propozycja to przepis mojego
Męża a druga propozycja to przepis mojego wujka Leszka :-).
Mięso wyszło pyszne, aromatyczne. Spróbujcie sami :-)
Karkówka nr 1:- 1 kg
karkówki- pół litra
czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego- 200 ml
oleju-
zioła -
oregano,
bazylia,
tymianek - dużo- 3 ząbki
czosnku wyciśnięte- 1 łyżeczka czubricy zielonej-
przyprawa do
karkówki - gotowa mieszanka ze sklepu-
pieprz,
sól- 3 pokrojone w piórka
cebule- 2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej- 2 łyżeczki
majerankuWykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w plastry. Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej
mięso, miskę zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnie
mięso wyjmujemy na talerz i grillujemy.
Karkówka nr 2:- 1 kg
karkówki- 3 łyżki sambal
olek- 3 łyżki
musztardy miodowej- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 3 łyżki
sosu sojowego-
zioła -
tymianek,
oregano,
bazylia,
majeranekWykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry. Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej
mięso, miskę zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnie
mięso wyjmujemy na talerz i grillujemy.