ßßß
Składniki:500 g mięsa mielonegopołowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)90 g koncentratu pomidorowego1 cebulałyżeczka papryki słodkiejłyżeczka tymiankugarść świeżej bazyliidwa ząbki czosnkusól, pieprz do smakumakaron lasagneCebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać mięso i posiekany czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić dynię na drobną kostkę. Dodać do mięsa, dolać trochę wody, dodać koncentrat i dusić aż dynia zmięknie. Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.Przygotować beszamel (przepis bezpośrednio w Rodzinnej Kuchni:2. Beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Ważne! Każdą warstwę makaronu polać odrobiną gorącej wody - makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu. Jako ostatnia warstwę układamy makaron. Polewamy całość beszamelem i1. Jeżeli przygotowujemy lasagne w piekarniku - posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.2. Jeżeli robimy lasagne w kombiwarze - wstawiamy ją do kombiwara na 175 st. na 15 minut BEZ sera, a tylko z beszamelem na wierzchu. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 30 minut. Taki zabieg pozwoli każdej warstwie makaronu dogotować się bez przeszkód c:smacznego c:

