ßßß Cookit - przepis na Tarta z cieciorki ze szpinakiem i cukninią

Tarta z cieciorki ze szpinakiem i cukninią

nazwa

Wykonanie

Oryginalne wykorzystanie cieciorki,
aby obiad był jeszcze zdrowszy :)
Składniki:
Tarta:
~puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
~50-70g humusu
~2 żółtka
~80g mąki kukurydzanej/
pokruszonych płatków kukurydzianych
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżeczka soli
~łyżka oliwy
~bułka tarta
Wypełnienie:
~300g szpinaku
~pół cukinii
~200g jogurtu naturalnego
~jajko
~łyżka oliwy
~200 g fety
~małą cebula
~3 ząbki czosnku
~ płatki chili, sól, pieprz
~kulka mozzarelli
Wykonanie:
Tarta: cieciorkę, humus, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i sól miksujemy na jednolitą masę,
formę na tartę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą.
Rozkładamy masę cieciorkową o grubości ok 1 cm.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie smażymy drobniutko posiekany czosnek z pokrojoną w kostkę cebulą, następnie dodajemy szpinak i dusimy parę minutek.
Zostawiamy do wystygnięcia.
W miseczce mieszamy rozdrobnioną fetę, jogurt, jajko i pieprz.
Na zastygniętą tartę nakładamy warstwę szpinaku,
następnie zalewamy masą jajeczną.
Na górę układamy cienko pokrojone plastry cukinii i pokrywamy mozzarellą.
Pieczemy razem kolejne 25 minut
PYCHOTKA!
Z przez podstawę-tartę- jest naprawdę bardzo zdrowa
Źródło:http://www.passionatanyprice.pl/2015/04/tarta-z-cieciorki-ze-szpinakiem-i.html