Wykonanie
Szybki, pożywny posiłek. Wszak tosty francuskie znakomicie smakują nie tylko na słodko!
4-6 kromek
chleba (znakomicie smakują na
ciemnym pieczywie)1-2
jajka rozm. M6 łyżek
mleka2 czubate łyżki twardego
żółtego sera starego na drobnej tarce1 łyżeczka
masła4-6
jajek (tyle, ile będzie tostów)mix ulubionych
sałat ( u mnie
lollo bianco,
radicchio,
rukola i
roszponka)sos vinaigrette (np. 4 łyżki
oliwy, 2 łyżki
octu winnego, 2 łyżka
wody, 1 łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
soli, 1/4 świeżo mielonego
czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich)
Jajka mieszamy z
mlekiem i
serem. Moczymy
chleb z obu stron, tak, by dobrze nasiąkł masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości
masła z obu stron na złoto. (
Ser, który nie pozostał na
chlebie podczas moczenia rozkładamy na górnej stronie smażących się grzanek).Oddzielnie smażymy
jajka sadzone.Na talerzach układamy kolejno grzankę, porcję wymieszanej z sosem vinaigrette
sałaty oraz
jajko. Ja lubię dodatkowo posypać wierzch
jajka pieprzem cayenne. Podajemy od razu, gorące.