ßßß Cookit - przepis na Mini hamburgery

Mini hamburgery

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja imprezowa – mini hamburgery :)
Hamburgery są mniejszych rozmiarów, niż te tradycyjne, ale można zrobić je jeszcze mniejsze.
Są bardzo sycące i świetnie się prezentują :)
Składniki:
Na bułki ( źródło ):
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki wody
– 4,5 szklanki mąki
– 7g drożdży instant
– 1 roztrzepane jajko
– 55g masła
– 2 łyżki cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– uprażony słonecznik do posypania bułek
Na kotlety :
– 500g mięsa mielonego wołowego
– garść posiekanej natki pietruszki
– 1 jajko
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatki :
– 1 cebula
rukola ( lub sałata )
ser żółty
masło do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Bułki:
* W garnku podgrzewamy mleko z wodą i masłem ( nie zagotowujemy ), musi być bardzo ciepłe.
* W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą.
Dolewamy podgrzane mleko i mieszamy, dodajemy jajko i znów mieszamy. Mieszając dodajemy partiami pozostałą mąkę, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.
* Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Nie podsypywać zbytnio mąką.
* Z ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę.
* Po godzinie smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy słonecznikiem, lub innymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy do zarumienienia się bułeczek.
Kotlety:
* Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
* Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy z masy kotleciki wielkości naszych bułeczek i smażymy z dwóch stron.
* Bułeczki przekrawamy, smarujemy cienko masłem. Układamy rukolę, plasterek sera żółtego, kotleta, ze dwa krążki cebuli, znowu rukolę i na wierzch bułkę.
* Wbijamy ozdobną wykałaczkę w hamburgera i nasza przekąska gotowa.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/mini-hamburgery