Wykonanie
Moja propozycja imprezowa – mini hamburgery :)Hamburgery są mniejszych rozmiarów, niż te tradycyjne, ale można zrobić je jeszcze mniejsze.Są bardzo sycące i świetnie się prezentują :)Składniki:Na
bułki ( źródło ):– 1 szklanka
mleka– 1/2 szklanki
wody– 4,5 szklanki
mąki– 7g
drożdży instant– 1 roztrzepane
jajko– 55g
masła– 2 łyżki
cukru– 1,5 łyżeczki
soli– uprażony
słonecznik do posypania
bułekNa kotlety :– 500g
mięsa mielonego wołowego– garść posiekanej
natki pietruszki– 1
jajko–
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieDodatki :– 1
cebula–
rukola ( lub
sałata )–
ser żółty–
masło do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:
Bułki:* W garnku podgrzewamy
mleko z
wodą i
masłem ( nie zagotowujemy ), musi być bardzo ciepłe.* W dużej misce mieszamy 2 szklanki
mąki z
drożdżami,
cukrem i
solą.Dolewamy podgrzane
mleko i mieszamy, dodajemy
jajko i znów mieszamy. Mieszając dodajemy partiami pozostałą
mąkę, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.* Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski położyć je na oprószonej
mąką stolnicy i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Nie podsypywać zbytnio
mąką.* Z ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę.* Po godzinie smarujemy bułeczki
mlekiem, posypujemy
słonecznikiem, lub innymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy do zarumienienia się bułeczek.Kotlety:*
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
jajko, posiekaną
natkę pietruszki i
przyprawy.* Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy z masy kotleciki wielkości naszych bułeczek i smażymy z dwóch stron.* Bułeczki przekrawamy, smarujemy cienko
masłem. Układamy
rukolę, plasterek
sera żółtego, kotleta, ze dwa krążki
cebuli, znowu
rukolę i na wierzch
bułkę.* Wbijamy ozdobną wykałaczkę w hamburgera i nasza przekąska gotowa.
Kategorie: