ßßß
Moja propozycja imprezowa – mini hamburgery :)Hamburgery są mniejszych rozmiarów, niż te tradycyjne, ale można zrobić je jeszcze mniejsze.Są bardzo sycące i świetnie się prezentują :)Składniki:Na bułki ( źródło ):– 1 szklanka mleka– 1/2 szklanki wody– 4,5 szklanki mąki– 7g drożdży instant– 1 roztrzepane jajko– 55g masła– 2 łyżki cukru– 1,5 łyżeczki soli– uprażony słonecznik do posypania bułekNa kotlety :– 500g mięsa mielonego wołowego– garść posiekanej natki pietruszki– 1 jajko– sól, pieprz, zioła prowansalskieDodatki :– 1 cebula– rukola ( lub sałata )– ser żółty– masło do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Bułki:* W garnku podgrzewamy mleko z wodą i masłem ( nie zagotowujemy ), musi być bardzo ciepłe.* W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą.Dolewamy podgrzane mleko i mieszamy, dodajemy jajko i znów mieszamy. Mieszając dodajemy partiami pozostałą mąkę, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.* Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Nie podsypywać zbytnio mąką.* Z ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę.* Po godzinie smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy słonecznikiem, lub innymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy do zarumienienia się bułeczek.Kotlety:* Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.* Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy z masy kotleciki wielkości naszych bułeczek i smażymy z dwóch stron.* Bułeczki przekrawamy, smarujemy cienko masłem. Układamy rukolę, plasterek sera żółtego, kotleta, ze dwa krążki cebuli, znowu rukolę i na wierzch bułkę.* Wbijamy ozdobną wykałaczkę w hamburgera i nasza przekąska gotowa.

Kategorie: