Wykonanie
Próbowałam już przeróżnych szarlotek i
mogę śmiało powiedzieć, że ta - jak dla mnie - jest najlepsza. Super pyszna, szybka i łatwa - mój szarlotkowy ideał. Polecam :)

300 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła100 g
cukru1
żółtko1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
bułki tartej4 duże
jabłka na
lukier:5 łyżeczek
cukru pudruodrobina
mleka1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy
cukier puder,
mąkę ziemniaczaną,
sól i
żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.2. W tym czasie obrać
jabłka, przekroić, usunąć z nich gniazda nasienne. Połówki
jabłek pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z
cynamonem i
bułka tartą.2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę
jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.Polukrować.Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 4 cm.