ßßß
300 g mąki pszennej tortowej200 g masła100 g cukru1 żółtko1 płaska łyżka mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1 łyżka bułki tartej4 duże jabłka na lukier:5 łyżeczek cukru pudruodrobina mleka1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną, sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.2. W tym czasie obrać jabłka, przekroić, usunąć z nich gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cynamonem i bułka tartą.2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.Polukrować.Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 4 cm.