ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Sezon śliwkowy w pełni, warto więc wykorzystać możliwości tych przepysznych owoców - na przykład, piekąc z nich tę przepyszną, aromatyczną tartę na kruchym cieście. Poza sezonem można użyć śliwek mrożonych, wyjdzie równie pyszna. Dzięki niej nawet w ponure zimowe dni znów zaświeci na chwilę w słońce :)
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 kg śliwek na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.
Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
2. W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą.(Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)
2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.
Polukrować.
Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/09/Tarta-ze-sliwkami.html