Wykonanie
Sezon
śliwkowy w pełni, warto więc wykorzystać możliwości tych przepysznych
owoców - na przykład, piekąc z nich tę przepyszną, aromatyczną tartę na kruchym cieście. Poza sezonem można użyć
śliwek mrożonych, wyjdzie równie pyszna. Dzięki niej nawet w ponure zimowe dni znów zaświeci na chwilę w słońce :)

300 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła100 g
cukru1
żółtko1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
bułki tartej1 kg
śliwek na
lukier:5 łyżeczek
cukru pudruodrobina
mleka1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy
cukier puder,
mąkę ziemniaczaną sól i
żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.2. W tym czasie umyć
śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .
śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z
cynamonem i
bułką tartą.(Mrożone
śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę
śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.Polukrować.Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.