ßßß


2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)250 gramów ugotowanych ostudzonych i pogniecionych dokładnie ziemniaków (mogą być takie posolone, pozostałe z obiadu)0,5 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka oleju2 łyżki cukru z wanilią1 jajo2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietanycukier puder do posypania lub lukier300 gramów marmolady lub nutelliMąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy ziemniaki, jajo, olej i śmietanę, zagniatamy elastyczne ciasto (na zdjęciu nie ma śmietany, bo dodałam ją po całkowitym zagnieceniu ciasta, syn poleciał do sklepu :D).
Ciasto dzielimy na 4 - 5 równych kawałków. Jeden zostawiamy na blacie, resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm, przecinamy na 8 trójkątów, nakładamy marmoladę, zwijamy rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odległościach około 2 - 3 cm.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta z lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy rogaliki, pieczemy około 22 - 25 minut, do uzyskania złotego koloru (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeszcze gorące rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.Jeśli chcemy je polukrować poczekajmy aż wystygną.